Nové tramvaje pro Melbourne budou pohánět trakční motory od Škody

Tramvaj Alstom pro Melbourne, vizualizace. Pramen: AlstomTramvaj Alstom pro Melbourne, vizualizace. Pramen: Alstom

Tramvajová síť v Melbourne patří k nejrozsáhlejším na světě.

Česká strojírenská skupina Škoda Group bude vůbec poprvé dodávat své výrobky do Austrálie, když její trakční motory budou pohánět nové tramvaje v Melbourne. Tramvaje do hlavního města státu Victoria dodá Alstom, pro který Škoda vyrobí (včetně opce) až 1120 motorů.

„Tímto prestižním kontraktem jsme dokázali, že stále zvyšujeme kvalitu našich produktů. Je projevem důvěry, kterou naši partneři vkládají do technologických znalostí a výrobních schopností naší skupiny,“ uvedl Petr Novotný, President Components & Bus Mobility ve Škoda Group.

Škoda Group dodá v letech 2024 až 2028 celkem 400 trakčních motorů pro 100 tramvají. Dalších 720 motorů je součástí opce. Celková hodnota zakázky přesahuje 13 milionů eur (cca 310 mil. Kč).

Tramvaj Alstom pro Melbourne, vizualizace. Pramen: AlstomTramvaj Alstom pro Melbourne, vizualizace. Pramen: AlstomVýroba trakčních motorů Škoda, ilustrační foto. Pramen: Škoda GroupVizualizace trakčního motoru Škoda pro tramvaje pro Melbourne. Pramen: Škoda Group

Trakční motory pro tramvaje v Melbourne budou vycházet z řady motorů Škoda FCX. Tento podélně uložený motor s výkonem 105 kW a hmotností 360 kg pohání tramvajovou nápravu prostřednictvím dvoustupňové převodovky.

„Tyto pohony, které se vyznačují kompaktní konstrukcí, optimalizovaným výkonem a výjimečnými mechanickými, elektrickými i tepelnými vlastnostmi, představují vrchol současného výzkumu a vývoje,“ uvádí Škoda.

Tramvajová síť v Melbourne patří k nejrozsáhlejším na světě. Podle Wikipedie zahrnuje 250 kilometrů tratí a 1800 zastávek. Téměř 500 tramvají obsluhuje 24 linek.

Tagy alstom Škoda Group trakční motory tramvaje pro Melbourne
32 komentářů