Nové soupravy Nightjet mohou vyjet, získaly schválení pro čtyři země

Nightjet nové generace. Foto: ÖBBNightjet nové generace. Foto: ÖBB

Schválení se týká provozu ve čtyřech zemích.

Rakouským spolkovým drahám (ÖBB) již nic nebrání v tom, aby 10. prosince vyjely s novými soupravami Nightjet. Evropská železniční agentura (ERA) oznámila, že oficiálně schválila k provozu první sérii souprav pro noční vlaky.

Schválení označila ERA jako milník k expanzi nočních vlaků v Evropě. Oficiálně jsou vozidla označena jako Viaggio Next Level. Schválení vozidel vyrobených společností Siemens Mobility se zatím týká Rakouska, Německa, Švýcarska a Itálie. Celkem prošlo schvalovacím procesem deset různých typů vozů. Zkoušky nutné pro schválení probíhaly i v Česku.

Rakouské spolkové dráhy počítají s tím, že s nástupem nového jízdního řádu začne provoz pěti jednotek. Budou nasazeny na spojích Innsbruck – Hamburk a Vídeň – Hamburk.

Nové soupravy budou sedmivozové, kapacita je 254 cestujících. Celkem mají ÖBB objednáno 33 souprav. Jsou složeny ze dvou vozů k sezení (řídicí vůz a multifunkční vůz), tří lehátkových a dvou lůžkových vozů. Dopravce využije lokomotivy Taurus.

V lůžkovém voze mají všechna kupé vlastní toaletu a sprchu, kapacita kupé budou dvě osoby. Novinkou jsou kajuty nazvané Mini Cabins, jednotlivá místa na spaní v lehátkovém voze. „Obsahují vše, co potřebujete pro nerušenou noční cestu v kompaktním prostoru,“ tvrdí ÖBB.

Pro bezbariérové ​​cestování má každý nový Nightjet moderní bezbariérový lehátkový oddíl (až pro dva vozíčkáře a doprovod) a bezbariérové ​​WC. V multifunkčním voze je šest míst pro jízdní kola nebo kočárky.

Cestující budou mít k dispozici wi-fi zdarma s palubním portálem. Vozy jsou vybaveny moderním informačním systémem, nechybějí zásuvky pro dobíjení elektroniky.

Nightjet nové generace. Foto: ÖBBNightjet nové generace. Foto: ÖBBNová generace Nightjet, chodbička v lůžkovém voze. Foto: ÖBBMultifunkční vůz v nové generaci NightJet. Foto: ÖBBNová generace Nightjet, chodbička v lehátkovém voze. Foto: ÖBBNightJet nové generace, vůz s místy k sezení. Foto: ÖBBNightJet nové generace, vůz s místy k sezení. Foto: ÖBBNightJet nové generace, vůz s místy k sezení. Foto: ÖBBNightJet nové generace, vůz s místy k sezení. Foto: ÖBBNightJet nové generace, vůz s místy k sezení. Foto: ÖBBNightJet nové generace, Mini Cabin. Foto: ÖBBNightJet nové generace, Mini Cabin. Foto: ÖBBNightJet nové generace, Mini Cabin. Foto: ÖBBNightJet nové generace, Mini Cabin. Foto: ÖBBNightJet nové generace, Mini Cabin. Foto: ÖBBNightJet nové generace, Mini Cabin. Foto: ÖBBNightJet nové generace, Mini Cabin. Foto: ÖBBNightJet nové generace, Mini Cabin. Foto: ÖBBNightJet nové generace, Mini Cabin. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lehátkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lehátkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lehátkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lehátkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lehátkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lůžkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lůžkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lůžkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lůžkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lůžkový vůz. Foto: ÖBBSpací vůz Nightjet pro ÖBB na okruhu VUZ. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářSouprava NightJet ve Velimi. Foto: VUZSouprava NightJet ve Velimi. Foto: VUZ

 

Tagy ERA nightjet ÖBB Siemens Mobility
32 komentářů