Nové RegioPantery začaly dnes na jihu Čech vozit cestující

Nové jednotky RegioPanter pro Jihočeský kraj. Pramen: České dráhyNové jednotky RegioPanter pro Jihočeský kraj. Pramen: České dráhy

Z jihočeské regionální dopravy RegioPantery vytlačí soupravy s lokomotivou, což povede k vyřazení lokomotiv řady 242 Plecháč.

České dráhy dnes v jižních Čechách nasadily do provozu s cestujícími dvojici nových RegioPanterů, kterou převzaly od Škody Transportation koncem ledna. „Počínaje dnešním dnem jezdí mezi Českými Budějovicemi a Dívčicemi,“ uvedl dopravce. Od 24. února se má provoz rozšířit až do Písku.

České dráhy objednaly pro Jihočeský kraj deset nových RegioPanterů, zbylých osm má Škoda dodat do léta.

Jednotky mají například klimatizaci, wifi, elektrické zásuvky 230 V i USB porty. Soupravy pro Jihočeský kraj jsou dvouvozové, mají maximální rychlost 160 km/h, výkon 1 360 kW, 140 míst k sezení a délku přibližně 53 metrů. Z jihočeské regionální dopravy vytlačí soupravy s lokomotivou, což povede k vyřazení lokomotiv řady 242, kterým se přezdívá Plecháč.

Počet RegioPanterů v regionu se po završení nové dodávky zvýší na 14. Stávající Pantery jsou nasazovány na relaci Strakonice – České Budějovice – České Velenice. Nové soupravy budou v průběhu roku nasazeny na regionální vlaky České Budějovice – Strakonice, České Budějovice – Písek, České Budějovice – Veselí nad Lužnicí – Jindřichův Hradec, České Budějovice – Veselí nad Lužnicí – Tábor a částečně také České Budějovice – Horní Dvořiště. Dráhy do budoucna počítají s objednávkou dalších jednotek, chtějí je pravidelně nasazovat i na Lipenku (trať Rybník – Lipno).

Jihočeští politici v souvislosti s nasazováním nových RegioPanterů hovoří o skokovém zvýšení kvality železniční dopravy v kraji.

Tagy České dráhy Jihočeský kraj RegioPanter Škoda Transporation
58 komentářů