Nové policejní přístroje mají zkrátit dobu uzavírky po nehodách

Policista prezentuje nový měřící přístroj pro dokumentování nehod. Pramen: Policie ČRPolicista prezentuje nový měřící přístroj pro dokumentování nehod. Pramen: Policie ČR

Doba dopravního omezení v místě dopravní nehody by se podle policie měla zkrátit zhruba na polovinu.

Policisté v Královéhradeckém kraji začali používat nové přístroje, které mají výrazně urychlit zdokumentování a vyšetřování dopravních nehod. Celkem s přispěním kraje získali sedm přenosných měřicích přístrojů, které pracují na bázi systému GPS. Podobné mají také kolegové ve Středočeském kraji.

„Stěžejním benefitem měřicích stanic je kromě přesnosti také zrychlení zaměření, které má vliv na čas potřebný k zadokumentování dopravní nehody přímo na místě, díky čemuž se zkrátí dopravní omezení v místě dopravní nehody zhruba o polovinu doby,“ uvedl královéhradecký policejní ředitel Petr Sehnoutka.

Přístroj je podle něj skladný, odolný vůči povětrnostním vlivům a může ho obsluhovat jeden policista.
Výhodu spatřují policisté i v automatizovaném zpracování události, čímž odpadá část administrativní zátěže. Zařízení odesílá všechna získaná data do tabletu, kde s nimi mohou vyšetřovatelé dále pracovat.

Pořizovací náklady na jeden přístroj činí 118 tisíc korun s DPH. „Své uplatnění může přístroj v praxi najít i v oblasti ohledání míst trestné činnosti po linii služby kriminální policie a vyšetřování,“ doplnil Sehnoutka.

Tagy dopravní nehody Královéhradecký kraj Policie ČR
28 komentářů