Nové omezení na exD1. Na okraji Prahy začíná budování 4,5 metru vysoké protihlukové stěny

Nové protihlukové stěny na D1 u Újezdu. Foto: ŘSDNové protihlukové stěny na D1 u Újezdu. Foto: ŘSD

Provoz zůstane ve třech pruzích, dojde k omezení rychlosti.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne zítra s výstavbou nové protihlukové stěny v úseku někdejší dálnice D1 na okraji Prahy ve směru od Brna.

Oficiálně již nejde o D1 a komunikaci ŘSD. Úsek byl převeden na Technickou správu komunikací hl. m. Prahy, na základě dohody kvůli pokročilému stavu přípravy stavby ale bude mít investici na starost ještě původní majitel této komunikace.

Protihluková stěna bude vystavěna v lokalitě Formanská v úseku, který patří nejzatíženějším v celé ČR. Jde konkrétně o 4.–3. kilometr komunikace, na příjezdu do Prahy ve směru od Brna vpravo, mezi odpočívkou a zemním valem. „Denně tudy projede na 80 tisíc vozidel, z toho přibližně 20 % tvoří nákladní auta a kamiony. Hygienická měření zde prokázala nadlimitní hluk z dopravy. Proto bylo rozhodnuto o stavbě, jejímž hlavním účelem bude ochránit obyvatele lokality Formanská před škodlivým hlukem,“ řekl Jiří Veselý z týmu komunikace ŘSD.

Beton a plexisklo

Protihluková stěna bude 928 metrů dlouhá, 4,5 metru vysoká a bude opatřena sedmi únikovými východy. Poskládaná bude z větší části z betonových prefabrikátů, doplněná o průhledné panely z tvrzeného plexiskla.

Mapa úseku, kde dojde k vybudování protihlukové stěny. Foto: ŘSD

Stavba si vyžádá omezení provozu, který na příjezdu do Prahy bude veden třemi zúženými jízdními pruhy. Dva budou mít šířku 3,25 m a jeden 2,75 m. Rychlost bude v tomto místě snížena na maximálně 80 km/h. Zhotovitelem je společnost Swietelsky stavební, hodnota zakázky je 51,5 milionu korun bez DPH. Hotovo má být v polovině ledna 2024.

Omezení probíhá kvůli stavbě protihlukových stěn i na druhé straně bývalé dálnice D1, stavba začala v polovině září.

Výjezd z Prahy po D1 se zkomplikuje, téměř kilometr dálnice olemuje třímetrová stěna

Tagy D1 PHS praha Protihlukové stěny Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Swietelsky stavební
24 komentářů