Nové depo Českých drah v Budějovicích se začne stavět za rok

Nová opravárenská hala ČD v Plzni. Pramen: České dráhyNová opravárenská hala ČD v Plzni. Pramen: České dráhy

ČD investují do opravárenského zázemí v různých koutech republiky. V únoru otevřely novou halu za 200 milionů v Plzni.

České dráhy pokračují v posilování svého opravárenského zázemí, když pozornost aktuálně upřely na České Budějovice. Do procesu posouzení vlivu na okolí (EIA) poslaly plán na výstavbu nové haly jižně od osobního nádraží. Stavět se má od února příštího roku, hotovo pak má být o 18 měsíců později. Náklady se odhadují na stovky milionů.

Nová opravárenská hala vznikne v areálu Českých drah poblíž Mánesovy ulice. Nyní jsou zde zchátralé sklady, nákladové perony a drobné provozní objekty. „V současnosti je lokalita silně znečištěna odpadem,“ píše se v dokumentaci EIA.

Českým drahám v Budějovicích nyní chybí adekvátní zázemí. Tamní rozlehlé depo patří dceřiné společnosti ČD Cargo a dráhy za každý vjezd platí. Nové depo má sloužit údržbě elektrických i motorových vozidel. Hala bude 165 metrů dlouhá, uvnitř budou tři koleje.

Dráhy v Jihočeském kraji provozují osm RegioPanterů (řada 650), dalších šest přijde do léta. K tomu kraj dostane i sedm nových motoráků. České Budějovice jsou také důležitým místem pro údržbu a provoz dálkových vlaků v relacích Praha – České Budějovice – Linec.

České dráhy investují do nového opravárenského zázemí v různých koutech republiky. V únoru otevřely novou opravárenskou halu za 200 milionů v Plzni, za podobnou sumu zbudovaly novou halu v Brně-Maloměřicích. Obdobné haly se připravují například i v Chebu, Havlíčkově Brodě nebo Olomouci.

Tagy České Budějovice České dráhy depo opravárenská hala
25 komentářů