Nové české letadlo ze sériové výroby má za sebou úspěšný první zálet

První zálet sériově vyráběného L-39NG. Foto: AeroPrvní zálet sériově vyráběného L-39NG. Foto: Aero

První sériově vyráběné letadlo míří do jihovýchodní Asie.

Společnost Aero Vodochody uskutečnila první úspěšný zálet sériově vyráběného letadla L-39NG. Cvičný letoun ze sériové výroby potvrdil při prvním testu vlastnosti z letů s prototypy. První let trval zhruba 40 minut. V průběhu letu piloti otestovali funkce cvičného letounu v rozsahu standardního programu továrního záletu.

L-39NG je novou generací cvičného letounu L39. Aero na něj má aktuálně 34 zakázek z jihovýchodní Asie, Maďarska a České republiky. „Zálet prvního sériového kusu potvrdil připravenost L-39NG k sériovým dodávkám našim zákazníkům. Letoun je ve své třídě světovou špičkou. Z hlediska konstrukce, letových vlastností, bezpečnosti, avioniky a moderního vybavení je vynikající platformou pro výcvik pilotů stíhaček čtvrté a páté generace,“ zhodnotil zálet Viktor Sotona, prezident a CEO společnosti Aero. První sériově vyrobený kus cvičného letounu L-39NG je určen pro zákazníka z jihovýchodní Asie.

Nedávno Aero uvedlo do provozu novou výrobní linku určenou pouze pro letoun L-39NG. Během dvou let chce tradiční český výrobce letadel navýšit produkci L-39NG na 24 kusů ročně. Na výrobě letadla se podílí i další české firmy. Přes 60 % dodavatelů Aero jsou tuzemské společnosti.

(Deník Zdopravy.cz se nevěnuje vojenskému průmyslu, vzhledem k tomu, že zálet nového typu letadla je důležitou událostí z pohledu celého českého leteckého průmyslu, učinili jsme výjimku.)

První zálet sériově vyráběného L-39NG. Foto: AeroPrvní zálet sériově vyráběného L-39NG. Foto: AeroPrvní zálet sériově vyráběného L-39NG. Foto: AeroPrvní zálet sériově vyráběného L-39NG. Foto: AeroPrvní zálet sériově vyráběného L-39NG. Foto: Vlastimil KučeraPrvní zálet sériově vyráběného L-39NG. Foto: Vlastimil KučeraPrvní zálet sériově vyráběného L-39NG. Foto: Vlastimil KučeraPrvní zálet sériově vyráběného L-39NG. Foto: Vlastimil KučeraPrvní zálet sériově vyráběného L-39NG. Foto: Vlastimil Kučera

Tagy Aero Vodochody L-39NG
67 komentářů