Nové berlínské letiště oficiálně otevřelo čtyřkilometrovou ranvej

Airbus A350-900 společnosti Qatar Airways přistává v Berlíně. Foto: BERAirbus A350-900 společnosti Qatar Airways přistává v Berlíně. Foto: BER

Dnešním dnem začaly v Berlíně přísnější podmínky pro noční provoz letadel.

Airbus A350-900 společnosti Qatar Airways slavnostně otevřel novou přistávací a vzletovou dráhu na letišti Willyho Brandta v Berlíně. Pokračuje tak postupné otevírání nového letiště, na kterém začal provoz o víkendu.

Aerolinky mohou nově v Berlíně využívat nejen stávající severní dráhu, ale i paralelní jižní, která je dále od města. Otevření nové dráhy s označením 07R/25L je tak dalším mezníkem v zahájení provozu na letišti, jehož výstavba nabrala zpoždění devět let.

Nová dráha je 4000 metrů dlouhá, o 400 metrů více než severní. Široká je 60 metrů. Na dráhu se může přistávat oběma směry, provoz je schválen do úrovně CAT IIIb za každého počasí, umožňuje tak letové pohyby i při velmi omezené viditelnosti. Dráha je vybudována z 1,3 metru silné betonové vrstvy, je na ní téměř 7000 halogenových a LED světel. Dráha z roku 2011 byla v provozu dočasně už dříve při opravách severní ranveje.

Mapa Letiště Willyho Brandta. Foto: BER

Mapa Letiště Willyho Brandta. Foto: BER

Otevření oznámilo letiště v tiskové zprávě a na sociálních sítích. Berlín patří k letištím, které budou mít značně omezený provoz přes noc: od půlnoci do páté hodiny ráno je kompletní zákaz letů. Regulován bude také provoz od 22. hodiny do půlnoci a od 5. do 6. hodiny ranní.

Podle šéfa letiště Engelberta Lütke Daldrupa je nová dráha důležitá i z pohledu dálkových linek. „Jde o další krok k tomu, abychom mohli ve větším měřítku přivítat dálkové lety,“ řekl Daldrup.

Dnešním dnem začala i půlroční lhůta pro ukončení provozu letiště Tegel, kde má dojít k utlumení už 7. listopadu.

Tagy BER Berlín Berlin Brandenburg International Letiště Willyho Brandta
19 komentářů