Nová silnice silnice z Turnova na Jičín prošla centrální komisí, projektuje se přivaděč

Vizualizace nové silnice I/35 kolem Rovenska pod Troskami. Foto: ŘSDVizualizace nové silnice I/35 kolem Rovenska pod Troskami. Foto: ŘSD

Běží projektová příprava přivaděče z nové silnice na Semilsko.

Příprava nové silnice I/35 mezi Ohrazenicemi a Úlibicemi se dostala do další fáze. Ministerstvo dopravy schválilo projekt nové přeložky v centrální komisi a může tak pokračovat další stupeň přípravy celé stavby. Dopracovává se technická studie a zpracovává dokumentace posuzování vlivů na životní prostředí pro novou silnici Žernov – Zelený háj. Ta bude sloužit jako přivaděč k silnici od Semilska a Jilemnicka.

O posunu v přípravách informovalo Ředitelství silnic a dálnic na svých stránkách. „Do června tohoto roku by měla být dokumentace hotová a podaná žádost na odbor životního prostředí Krajského úřadu Libereckého kraje,“ řekl ředitel liberecké správy ŘSD Jan Wohlmuth. Přivaděč je jednou z podmínek celé stavby, která někdy bývá označována jako S5.

O silnici se mluví desítky let, projekt budil značné kontroverze i kvůli trasování Českým rájem. Postupně se ale podařilo najít kompromisní řešení v podobě takzvané severní varianty, která vede severně od stávající silnice. Dlouho plánovaná stavba nové silnice mezi Turnovem a Jičínem (správný název je Ohrazenice – Úlibice, zjednodušeně se udává Turnov – Jičín) získala kladné stanovisko ministerstva životního prostředí v roce 2021. Úřad nakonec povolil variantu E1 se severním obchvatem Rovenska pod Troskami včetně podvariant, které umožní čtyřpruh z Ohrazenic až do Žernova a dál třípruh.

Navrhované trasy silnice I/35 z Turnova do Úlibic. Foto: ŘSD

Navrhované trasy silnice I/35 z Turnova do Úlibic. Foto: ŘSD

Ministerstvo stanovilo pro ŘSD celkem 41 různých podmínek jak pro projektovou přípravu, tak samotnou stavbu. Mezi podmínkami je například prověření možnosti prodloužení zakryté části tunelu v oblasti Turnova a Pelešan o 400 metrů ze stávajících 900 metrů.

Desítky let čekání

Nová silnice má nahradit stávající nevyhovující trasu, mluví se o ní přes dvacet let. Vede mezi dvěma částmi Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Úsek z Turnova do Jičína je aktuálně na trase silnice I/35 nejproblematičtějším, dál z Úlibic do Hradce Králové se již připravuje stavba dálnice D35, z Liberce do Turnova vede silnice pro motorová vozidla. Nový úsek je dlouhý 32,5 kilometru. Reálně by se měl začít stavět na konci této dekády.

Nová silnice by měla zlepšit a zrychlit spojení z Libereckého do sousedního Královéhradeckého kraje a odvést tranzitní dopravu z obcí. Výstavba by podle dokumentace měla významně snížit imise a hluk v obcích. Detailně je stavba popsána na stránkách Turnova a informačním letáku ŘSD.

Tagy I/35 Liberecký kraj Ohrazenice - Úlibice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Turnov - Jičín Turnov - Úlibice
74 komentářů