Nová komplikace pro D52. Soud musí řešit znovu územní plán Mikulova, který počítá s dálnicí do Vídně

Vizualizace dálnice D52 u obce Bavory. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D52 u obce Bavory. Foto: ŘSD

Podle Nejvyššího správního soudu Krajský soud neřešil jednu z hlavních námitek.

Krajský soud v Brně se musí kvůli trase plánované dálnice D52 znovu zabývat územním plánem Mikulova na Břeclavsku. Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasačním stížnostem spolku z nedalekých Dolních Dunajovic a muže, který vlastní nemovitost v blízkosti koridoru připravovaného silničního tahu mezi Brnem a Vídní. Krajský soud původně jejich návrh na zrušení části územního plánu zamítl. ČTK to zjistila z úřední desky.

Dálnice D52 by měla na západní a jižní straně Mikulova tvořit obchvat města. Kritikům projektu vadí také koridor pro přeložku silnice I/40, která by v nové trase měla vést dále od obytné zástavby a tvořit tak obchvat z východní strany. Ředitel Závodu Brno Ředitelství silnic a dálnic David Fiala deníku Zdopravy.cz řekl, že by nemělo jít o zásadní komplikaci v přípravě. „Všechny námitky vůči Zásadám územního rozvoje soud odmítl,“ dodal Fiala.

NSS rozsudek krajského soudu zrušil pro jeho nepřezkoumatelnost, protože se nevypořádal s jednou z klíčových námitek. Jde konkrétně o výběžky z plochy vymezující koridor pro plánovanou dálnici. Krajský soud by se nyní měl blíže zabývat účelem a smyslem výběžků.

ŘSD: Po dálnici z Brna do Vídně začátkem 30. let. Řeší se přechod přes Nové Mlýny

„Konkrétně posoudí, zda se jedná o výběžky pro záměry, které budou dopravní součástí tělesa dálnice D52, či zda se jedná o stavby, které budou muset v důsledku stavby tělesa dálnice D52 vzniknout (např. odvodňovací kanály či mosty pro okolní komunikace),“ uvedla v rozsudku NSS předsedkyně senátu Jitka Zavřelová.

Odpovědi na tyto otázky jsou podle NSS významné pro posouzení, zda územní plán Mikulova nepřekročil maximální limity stanovené pro plánovanou dálnici „Zásadami územního rozvoje Jihomoravského kraje“. Pokud by tomu tak bylo, byl by územní plán v rozporu s nadřazenou územně plánovací dokumentací, a proto i nezákonný, uvedl NSS v tiskové zprávě.

Trasa dálnice D52 od Pohořelic na Brněnsku k hranicím s Rakouskem je po dekády tématem politických i odborných diskusí. Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl v dubnu uvedl, že ministerstvo životního prostředí by mohlo vydat kladné stanovisko letos ve druhé polovině roku a že by se po 23 kilometrů dlouhém dálničním úseku mohlo jezdit v roce 2031 či 2032. Zatím není jasné, jak dálnice překoná Novomlýnské nádrže.

Tagy D52 Krajský soud v Brně Nejvyšší správní soud
59 komentářů