Norwegian odmítl nabídku od IAG na převzetí. Málo, řeklo představenstvo

Norwegian na dálkové lety nasazuje Boeing 787 Dreamliner. Foto: Norwegian.comNorwegian na dálkové lety nasazuje Boeing 787 Dreamliner. Foto: Norwegian.com

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle dnes odmítla dvě různé nabídky od společnosti International Airlines Group (IAG) na převzetí. Dá se

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle dnes odmítla dvě různé nabídky od společnosti International Airlines Group (IAG) na převzetí. Dá se ale očekávat, že se IAG jen tak nevzdá, má podporu i svého velkého akcionáře, společnosti Qatar Airways.

Podle Norwegian je nabídka příliš nízká. „Nabídky byla prozkoumána společně s našimi finančními a právními poradci a byla jednoznačně odmítnuta, protože výrazně podhodnocuje celou firmu a její vyhlídky,“ uvedla firma v tiskové zprávě. Kolik IAG nabídla za převzetí nebylo zveřejněno. Dosud nebylo ani veřejné, že IAG už podala nabídku na převzetí.

IAG dnes v prezentaci výsledků za první čtvrtletí potvrdila jednání s představenstvem Norwegian.  IAG současně oznámila růst zisku za první čtvrtletí o 75 %.

Norwegian patří mezi nejrychleji rostoucí aerolinky na světě, ale současně také mezi velmi ztrátové. IAG, do které patří například British Airways či Iberia, oznámily nákup necelých pěti procent akcií v Norwegian Air Shuttle v dubnu. „Považujeme Norwegian za atraktivní investici,“ uvedla IAG v dubnu. Koupi podílu považuje jako možný základ pro další jednání včetně plného ovládnutí.

Spojení obou dopravců by bylo jednou z největších fúzí: pro IAG by znamenal cestu k nízkonákladovému modelu a novým letadlům, která má norský dopravce objednaný. British Airways letos bojují s nedostatkem letadlem i kvůli problémům s motory u dreamlinerů.

Možné spojení ale zajímá některé regulátory. Například před ním varoval už katalánský antimonopolní úřad, v Barceloně mají obě letecké skupiny velmi silné postavení. IAG tu létá se značkami Iberia, Vueling a Level, Norwegian z Barcelony nabízí i dálkové lety do USA.

Plán na spojení podporují podle agentury Reuters i Qatar Airways, které vlastní pětinu IAG a jsou největším akcionářem skupiny. Katarci zvažují, že letos pomohou British Airways zapůjčením některých dálkových letadel.

Tagy IAG International Airlines Group Norwegian Air Shuttle
4 komentáře