Norský boom elektromobilů pokračuje. Více než polovina nových aut může jezdit jen na baterie

Tesla Model 3. Foto: TeslaTesla Model 3. Foto: Tesla

Více než polovina nových aut prodaných loni v Norsku může jezdit jen na baterie. Prodeje elektromobilů a plug-in hybridů loni

Více než polovina nových aut prodaných loni v Norsku může jezdit jen na baterie. Prodeje elektromobilů a plug-in hybridů loni dosáhly nejvyšší úrovně v historii. Tamější vláda chce od roku 2025 zcela zakázat prodej aut se spalovacími motory.

Další rekordní rok pro elektromobilitu v Norsku vyplývá  ze zveřejněných dat o registracích nových vozidel tamějším svazem pro silniční dopravu OFV. .

V roce 2019 bylo v Norsku prodáno celkem 142 381 nových osobních automobilů, což je pokles o zhruba pět tisíc kusů.  Prodej elektromobilů vzrostl na 60 316 ve srovnání s 46 092 v roce 2019, což je nárůst o 30,9%.  Klesá naopak prodej plug-in hybridů: loni se snížily prodeje o 27,3 %. Celkově měly elektromobily a plug-in hybridy podíl přes 56%, jen elektromobily (bez přídavného spalovacího motoru) pak 42 %.

Zatímco dlouhodobě elektromobily ukusovaly hlavně z trhu aut s dieselovým motorem, loni zaznamenaly téměř třetinový pád auta jezdící na benzín. „Auta na benzín jsou často malá auta. Pro ně už existuje mnoho alternativ v podobě plně nebo částečně elektrických aut. Diesely bývají větší, výkonnější a prostornější vozy, kde taková nabídka v elektromobilitě ještě není,“ říká Øyvind Solberg Thorsen, ředitel OFV.

Podle něj pokles prodejů plug-in hybridů nemusí znamenat úplně změnu preferencí, ale vyčkávání zákazníků na větší nabídku dalších automobilek v letošním a příštím roce.

Nejprodávanějším autem v Norsku byla loni Tesla Model 3 (15 683 vozů, podíl 11%), americkou automobilku v celkových prodejích ale nakonec předstihl Volkswagen. Norsko má nejvyšší podíl elektromobilů u prodejů nových vozidel ze všech zemí na světě. Tamější vláda chce do roku 2025 úplně zakázat prodeje aut na spalovací motor.

Tagy Norsko prodeje elektromobilů tesla
55 komentářů