Norsko plánuje železnici za severní polární kruh až do Tromsø

Železniční stanice v Narvíku. Severněji zatím v Norsku vlak nejezdí. Foto: chas b / Flickr.comŽelezniční stanice v Narvíku. Severněji zatím v Norsku vlak nejezdí. Foto: chas b / Flickr.com

Studie má řešit i možný vliv nové trati na chov sobů.

Norsko se nevzdává roky trvajícího plánu na železniční spojení až na sever země do města Tromsø. Ministerstvo dopravy zadalo ředitelství železnic zpracování studie proveditelnosti, která má ukázat nejvhodnější vedení trasy mezi městy Fauske a Tromsø s možnou odbočkou do Harstadu.

Fauske leží na trati z Trondheimu do Bodø. Severněji vlaky jezdí ještě do Narviku, ale ze Švédska. Norské plány počítají s tím, že by vznikla nová trať z Fauske do Narviku, která by dál pokračovala až do Tromsø .

Ministerstvo dopravy zdůraznilo, že kromě běžných socioekonomických analýz a odhadu nákladů má studie ukázat i možné dopady na chov sobů a zájmy Sámů, kteří severní část Norska obývají.

Možné trasy spojení za severní polární kruh v Norsku. Foto: https://www.jernbanedirektoratet.no/no/aktualiteter/2022/jernbanedirektoratet-skal-utrede-nord-norgebanen/

Možné trasy spojení za severní polární kruh v Norsku. Foto: https://www.jernbanedirektoratet.no/no/aktualiteter/2022/jernbanedirektoratet-skal-utrede-nord-norgebanen/

Poslední studie na tuto trasu vznikla v devadesátých letech minulého století. Nová studie nemá brát podle tiskové zprávy ministerstva ohled na původní trasy. Tromsø je dvanáctým největším městem v Norsku a třetím největším za severním polárním kruhem (po ruském Murmansku a Norilsku).

Ministerstvo už loni zadalo studii celkových dopravních potřeb na severu země, nová studie se s již zpracovávanou má částečně překrývat.

Tagy Norsko Tromsø železnice za polární kruh
25 komentářů