Nitra mění Arrivu za Transdev, 80 nových autobusů dodal SOR

Nové autobusy SOR pro provoz v Nitře. Foto: TransdevNové autobusy SOR pro provoz v Nitře. Foto: Transdev

Do Nitry zamířilo pět různých typů autobusů SOR Libchavy.

Městskou hromadnou dopravu v šestém největším slovenském městě čeká od 1. ledna 2022 velká změna. Provoz na deset let zajistí společnost Transdev, která vystřídá Arrivu. Součástí výměny je i nasazení nových autobusů. Transdev bude v Nitře plně spoléhat na české autobusy ze SOR Libchavy. Celkem nakoupil 80 autobusů pěti různých verzí.

Nejmenší početní zastoupení má typ SOR BN 9,5, kterých bylo dodáno celkem 11. Částečně nízkopodlažní vozy o délce 9,5 m jsou v provedení pro Nitru řešeny jako třídveřové, přičemž první a poslední dveře jsou pouze jednokřídlé. Autobusy jsou určeny pro obsluhu linek s nižší přepravní kapacitou.

Dalších 16 autobusů je reprezentantem typu SOR NB 12 CITY, které doplňuje 15 vozů SOR NB 18 CITY v kloubovém provedení. Autobusy standardní (12m) délky jsou v čtyřdveřové konfiguraci, zatímco 18m vozy mají pětidveřovou karoserii. Oba typy jsou určeny primárně pro nasazení na linkách s větší výměnou cestujících, kdy dveře navíc mají pomoci k urychlení nástupu a výstupu pasažérů. S autobusy typu NB 12 i 18 se již mohli cestující v Nitře potkat dříve (využíval je i dosavadní dopravce). Nitra byla prvním městem, kde autobus NB 18 začal jezdit, bude i prvním městem, kde začne jezdit v pravidelném nasazení nová verze NS 18. Z nové typové řady NS dodal SOR do Nitry 20 vozů v třídveřové, dvanáctimetrové verzi. Dalších 18 bude kloubová verze NS 18.

Síť MHD v Nitře má celkem 28 linek. V závěru loňského roku se vítězem výběrového řízení na zajišťování dopravní obslužnosti stala společnost Transdev, s níž pak byla v květnu roku 2021 uzavřena desetiletá smlouva.

Všechny autobusy byly dodány v novém jednotném městském laku, který je tvořený světle modrou metalízou. Doplňkovou barvou je pak černá. Všechny autobusy jsou vybaveny dieselovým pohonem, přičemž motory plní emisní normu EURO VI step D. Přenos výkonu na kola zajišťuje automatická převodovka z produkce ZF. Pasažéři jistě ocení klimatizaci salónu cestujících, pohodlná sedadla s textilním čalouněním (s barevným rozlišením míst určených pro osoby se sníženou pohyblivostí), anebo USB nabíjecí porty pro dobíjení drobné elektroniky. „Jsme nesmírně rádi, že jsme mohli našemu významnému zákazníkovi, společnosti Transdev, předat 80 nových autobusů. Pro Nitru půjde z hlediska komfortu a kvality výbavy o skutečnou revoluci v MHD,“ uvedl za společnost SOR Libchavy. Filip Murgaš, jednatel a obchodní ředitel firmy.

Video z převzetí autobusů je zde.

Tagy Arriva Nitra SOR Libchavy Transdev
41 komentářů