Nezájem. Pronájem motoráků pro Posázaví se zadrhl, drahám se nikdo nepřihlásil

Motorový vůz 841 Stadler RS1 v Humpolci. Foto: České dráhyMotorový vůz 841 Stadler RS1 v Humpolci. Foto: České dráhy

Rychlé vylepšení flotily motoráků v kraji Vysočina nebude zase tak rychlé, jak si představovaly České dráhy. Dopravce musel pro nezájem

Rychlé vylepšení flotily motoráků v kraji Vysočina nebude zase tak rychlé, jak si představovaly České dráhy. Dopravce musel pro nezájem dodavatelů zrušit tendr na pronájem tří motorových jednotek, které měly začít jezdit v Posázaví nejpozději v prosinci. Informace vyšla ve věstníku veřejných zakázek. Soutěž Českých drah ukázala, jak je dnes těžké sehnat v Evropě motorovou jednotku.

Dráhy poptávaly motoráky s kapacitou alespoň sto míst k sezení, klimatizací, zásuvkami, wifi a uzavřeným WC. Vozy měly být minimálně z poloviny nízkopodlažní; počítalo se s nimi jako s náhradou za klasická lokálková vozidla řady 810. Celkovou hodnotu pronájmu na deset let včetně údržby vozidel odhadly dráhy na 280 milionů korun. Pronajaté motoráky měly obsloužit především linku Havlíčkův Brod – Světlá nad Sázavou – Ledeč nad Sázavou.

Podle mluvčího Petra Šťáhlavského vedení firmy nyní celou situaci vyhodnocuje a poté rozhodne o dalším postupu.
České dráhy mají zároveň v běhu velkou soutěž o rámcovou smlouvu, na jejímž základě si koupí až 60 motorových jednotek. Soutěž vypsaly loni v srpnu. Pronájem pro Vysočinu viděly ale jako rychlejší možnost, jak vylepšit vozový park v kraji.

Tagy České dráhy Kraj Vysočina pronájem motorových jednotek Top
37 komentářů