Newag dodá vlaky za 4 miliardy korun pro příměstskou dopravu ve Varšavě

Elektrická Newag Impuls 2 v barvách SKM. Foto: NewagElektrická Newag Impuls 2 v barvách SKM. Foto: Newag

Společnost Newag dodá varšavskému dopravci Szybka Kolej Miejska (SKM) celkem 21 nových elektrických jednotek Impuls. Pro firmu provozující příměstské vlaky

Společnost Newag dodá varšavskému dopravci Szybka Kolej Miejska (SKM) celkem 21 nových elektrických jednotek Impuls. Pro firmu provozující příměstské vlaky v okolí polského hlavního města jde o zatím největší nákup vozidel v historii.

Původně velkou část nových vlaků měla dodat polská Pesa, kvůli zpoždění ale dopravce loni na podzim zakázku zrušil a vypsal novou soutěž na více jednotek. V ní podal polský výrobce Newag nabídku jako jediný.

Podpis kupní smlouvy oznámily Newag a SKM na svých stránkách. Kvůli pandemii koronaviru se šéfové obou společností potkali pouze prostřednictvím videokonference.

Hodnota zakázka je 668 milionů polských zlotých, tedy zhruba čtyři miliardy korun. Necelá třetina z této částky bude pokryta z evropských dotací. Celkem půjde o 15 pětivozových a 6 čtyřvozových jednotek.

Newag už v minulosti dopravci dodal vozidla první generace Impuls, šlo o dodávky v roce 2012. Smlouva počítá s dodávkou prvních dvou jednotek do konce listopadu 2022. Nízkopodlažní jednotky jsou vybaveny běžným standardem moderní železnice: od informačního systému přes zásuvky až po wi-fi. Každá jednotka bude vybavena i defibrilátorem AED.

Podpis smlouvy na dodávku nových elektrických jednotek Newag Impuls 2 v dobách pandemie koronaviru. Foto: SKMElektrická Newag Impuls 2 v barvách SKM. Foto: NewagElektrická Newag Impuls 2 v barvách SKM. Foto: Newag
Tagy newag Newag Impuls 2 Polsko Szybka Kolej Miejska (SKM) varšava
3 komentáře