Netradiční zahájení školy. Žáci vyrazili na pětidenní cestu vlakem po Česku

Vlak pro Scioškolu v Chotiměři. Foto: ScioŠkola Praha 4Vlak pro Scioškolu v Chotiměři. Foto: ScioŠkola Praha 4

Vlak používají děti na adaptačním pobytu na cesty i spaní.

Nezvyklý způsob zahájení školního roku na takzvaném adaptačním pobytu zvolila ScioŠkola z Prahy 4. V pondělí se vydal speciální vlak se zhruba stovkou žáků na pětidenní cestu po českých kolejích. Školáci budou ve vlaku i spát.

ScioŠkola se při přípravách spojila s Albertem Fikáčkem, který stojí za projektem Vlakfest. Podle Fikáčka se žádná škola v Česku zatím na tak dlouhou cestu nevydala. „Organizovali jsme v minulosti něco podobného pro střední školu, ale to bylo jen na prodloužený víkend,“ dodal.

Žáci se každý den přesunou do nové lokality, kde na ně čeká pestrý program, který bude z části i volitelný. Stovku dětí od nejmenších po nejstarší doprovází 15 průvodců. První pondělní zastávkou na cestě byly Lovosice, odkud šly děti pěšky do Chotiměře, kde přespaly venku. Vlakem pak pokračovaly do Velkého Března.

Na některých zastávkách si děti budou moci vybrat, zda raději navštíví adrenalinový park, půjdou na zříceninu hradu, pojedou na koloběžkách, podniknou výlet do lesa nebo zvolí jinou aktivitu. Na večerní program ve vlaku máme k dispozici dva vagóny, přičemž v jednom mohou děti sledovat filmy nebo pohádky, druhý slouží ke společenským hrám, hraní na kytaru či k volné zábavě. Tři vozy pak slouží k přespání,“ dodává Tea Debnarová, která se stará o přípravu celé akce.
Během týdne pak školáci zamíří ještě do České Kamenice, Jedlové a Doks. Pětivozovou soupravu táhne lokomotiva 721.525 přezdívaná Velký Hektor.

Tagy Scio škola VlakFest
80 komentářů