Nesmrtelné billboardy. ŘSD musí jeden za sto tisíc zakrýt, než ho odstraní

Billboard na dálnici D1 v její těsné blízkosti. Plot při rekonstrukci nemohli postavit rovně. Foto: Česká pirátská stranaBillboard na dálnici D1 v její těsné blízkosti. Plot při rekonstrukci nemohli postavit rovně. Foto: Česká pirátská strana

Nekonečný příběh připomíná likvidace billboardů podél dálnic. Někteří jejich majitelé odmítají rok a čtvrt po platnosti nového zákona nejen jejich

Nekonečný příběh připomíná likvidace billboardů podél dálnic. Někteří jejich majitelé odmítají rok a čtvrt po platnosti nového zákona nejen jejich odstranění, ale stát musí za jejich postupný konec ještě platit.

Ukazuje to situace s billboardem společnosti A.C.E. Media u dálnice D1 na 219. kilometru. Za 95 500 Kč bez DPH ho nejprve společnost GS Plus na pokyn ŘSD zakryje, protože je umístěn v ochranném pásmu dálnice v rozporu se zákonem.

Nabízí se proto otázka, proč ŘSD nejprve billboardy zakrývá a rovnou je nezlikviduje. Podle mluvčího ŘSD Jana Studeckého je to kvůli tomu, že veškeré lhůty a činnosti musí být prováděny v souladu s platnou legislativou a billboard nelze hned odstranit.

V tomto konkrétním případě byla firma A.C.E. Media vyzvána Silničním správním úřadem (MD), aby reklamní zařízení odstranila. Pokud ho neodstraní ve stanoveném termínu, dojde k výzvě na ŘSD ČR, aby jako pověřená organizace zakryla do 15 dnů reklamní zařízení a následně ho odstranila. ŘSD ČR nemůže předjímat termín, kdy tato výzva přijde. Nicméně vzhledem ke krátkým termínům ze zákona musí být připraveno konat. Proto je tato činnosti již zasmluvněna. K výkonu činnosti dojde na základě výzvy a následného pokynu,“ uvedl Studecký.

Podle něj bylo zatím takto zakryto pět reklamních zařízení. Jedná se o velkoplošná zařízení umístěna na vysoké kovové nebo betonové konstrukci.

Náklady za zakrytí bude ŘSD fakturovat vlastníkovi. A.C..E. Media nový zákon prakticky ignoruje, naopak po Česku provozovatel billboardů George Nussbaum požaduje 400 milionů korun odškodné.

Tagy A.C.E. Media odstranění billboardů Ředitelství silnic a dálnic
14 komentářů