Neschopnost v Plzni. O nové trati na Mnichov se bude rozhodovat v Budějovicích

Trať 180 v úseku Domažlice - Stod. Pramen: Správa železnic/dokumentace EIATrať 180 v úseku Domažlice - Stod. Pramen: Správa železnic/dokumentace EIA

Převod na jiný úřad územní řízení zbrzdí minimálně o řadu měsíců.

Plzeňský krajský úřad není schopen dotáhnout ke konci územní řízení k modernizaci trati přes Domažlice na Mnichov, když dalece překročil všechny lhůty. Rozhodovat se proto bude v kraji Jihočeském. Důvodem má být nedostatek úředníků v Plzni. Informaci přinesl server iDnes.cz. Rozhodnutí je na úřední desce ministerstva dopravy.

„Postrádá smysl podrobně odůvodňovat plynutí lhůt, neboť je zjevné a především nesporné, že (plzeňský) krajský úřad je nečinný bez vidiny, že by byl reálně schopen projednat v odpovídající kvalitě žádost ve smysluplném časovém období,“ zhodnotilo postup kraje ministerstvo dopravy.

Podle mluvčí plzeňského hejtmana Evy Mertlové mají přípravu územních řízení na starosti tři úředníci, kteří zároveň musí vykonávat i jinou agendu. Krajský úřad se prý opakovaně pokoušel počet úředníků rozšířit, ale všechny pokusy byly neúspěšné.

Kapacitnější spojení s jihem Německa plánuje Správa železnic dokončit do roku 2030. Nyní už má ale projekt citelné zpoždění. Poslední lhůta, do které měl Plzeňský kraj ve věci rozhodnout, uplynula loni v létě, píše iDnes.cz. Převod na jiný úřad proces podle serveru zbrzdí o řadu měsíců.

Modernizace v podobě zdvoukolejnění a elektrifikace představuje prioritu především pro nákladní železniční dopravu. Ve směru do Německa má doplnit přetíženou trať přes Ústí nad Labem a Děčín.

Tagy Jihočeský kraj Plzeňský kraj trať 180 Plzeň - Domažlice - Furth im Wald
98 komentářů