Neprošel crashtesty, Česko mu dalo výjimku. První Cybertruck má registraci, srážka s ním bude děsivá

První Tesla Cybertruck s českou registrací. Foto: Cybertruck.czPrvní Tesla Cybertruck s českou registrací. Foto: Cybertruck.cz

Extravagantní vozidlo Tesly se v Evropě nesmí prodávat. Česká firma však úřední povolení získala.

První kus elektromobilu Cybertruck od automobilky Tesla získal před několika dny v Česku oficiální registrační značky a technický průkaz. Podle webu Huntinspeed jde pravděpodobně i o vůbec první úředně zaregistrovaný exemplář v celé EU, přestože jich do Evropy z USA už několik dovezeno bylo.

Elektromobil Cybertruck se v současné podobě nesmí na trzích EU prodávat. Jeho futuristická ocelová karoserie totiž neosahuje žádné deformační zóny a vozidlo by neprošlo evropskými crashtesty.

První Tesla Cybertruck s českou registrací. Foto: Cybertruck.czPrvní Tesla Cybertruck s českou registrací. Foto: Cybertruck.czPrvní Tesla Cybertruck s českou registrací. Foto: Cybertruck.czPrvní Tesla Cybertruck s českou registrací. Foto: Eva SrpováPrvní Tesla Cybertruck s českou registrací. Foto: Eva SrpováPrvní Tesla Cybertruck s českou registrací. Foto: Eva Srpová

Jakákoliv srážka s chodcem či cyklistou tak bude mít pravděpodobně velmi vážné následky. Vozidlo váží přes čtyři tuny, z nuly na 100 km/h zrychlí za tři sekundy a tuhý ocelový exoskelet neposkytuje ostatním účastníkům provozu při nárazu vůbec žádnou ochranu.

Přesto vůz zakoupený a dovezený do Evropy fanouškovským sdružením Cybertruckin.eu získal ministerskou výjimku a prošel homologací. Vůz je nyní nabízen k pronájmu či k umístění reklamy, se kterou objíždí česká i slovenská města.

Stejně jako jiné „ameriky“

Podle mluvčího ministerstva dopravy Františka Jemelky je možné, aby vozidlo bez homologace pro EU (tj. typového schválení dle předpisů EU) bylo v Česku, ale i v ostatních státech EU legálně provozováno.

Jedná se o případ nejen Cybertrucku, ale většiny vozidel ze Spojených států. Jde o dovoz vozidel, resp. schválení technické způsobilosti dovezeného vozidla dle zákona, v tomto případě se schvaluje každé jednotlivé vozidlo,“ vysvětluje Jemelka.

Kontrolou je pověřena zkušební stanice STK a vlastní schválení je podle mluvčího v kompetenci úřadu obce s rozšířenou působností.

Vozidlo musí v momentě uvedení do provozu pouze plnit platné české předpisy. Pro majitele to tak znamená provedení několika drobných úprav.

Zaoblení a mlhovka

Šlo zejména o zaoblení jednotlivých panelů karoserie. Ty jsou u Cybertrucku zcela rovné, české i evropské normy však vyžadují několikamilimetrové zaoblení každého plechu, kvůli bezpečnosti chodců. Hrany karoserie a svítidel tak musely dostat gumové zaoblující lišty.

Další nutnou změnou je výměna směrových světel, které mají v USA místo oranžové červenou barvu, a instalace povinné mlhovky.

Pokud jsou tyto předpisy splněny, je vozidlo technicky způsobilé pro provoz na pozemních komunikacích,“ uvedl Jemelka.

Podle něj tak má Cybertruck i přes absenci deformačních zón schválenou technickou způsobilost v souladu se zákonem. „Nemáme podněty, že by neplnilo předpisy či bylo jinak nebezpečné,“ uzavřel mluvčí.

Verze Cybertrucku pro Evropu a Čínu by podle Tesly měla přijít na trh v následujících letech. „Byla to náročná cesta, ale zvládli jsme to a nyní už můžeme rozdávat radost i v Česku s tímto revolučním vozem,“ uvedli jeho majitelé ze společnosti Cybertruck.cz po získání registrace.

Tagy elektromobil elektromobilita tesla
108 komentářů