Němečtí nestátní dopravci jízdou Berlínem protestovali proti miliardám DB, podpořil je i český ŽESNAD.cz

Lokomotiva pro protestní jízdu Berlínem. Foto: NEELokomotiva pro protestní jízdu Berlínem. Foto: NEE

Berlín zažil v neděli netradiční protestní akci. Nestátní železniční dopravci se spojili do mimořádného vlaku, který upozorňoval na plány německé

Berlín zažil v neděli netradiční protestní akci. Nestátní železniční dopravci se spojili do mimořádného vlaku, který upozorňoval na plány německé vlády poslat peníze jako odškodné za dopady pandemie koronaviru jen státním Deutsche Bahn a na nedostatečnou podporu železnice.

Akci pořádalo sdružení Netzwerk Europäischer Eisenbahnen (NEE). Konvoj dvaceti lokomotiv projel velmi nahlas Berlínem, aby upozornil na problémy, které může diskriminační přístup vlády způsobit. Chtěli současně připomenout sliby německé vlády, že bude podporovat přesun zboží ze silnice na železnici. Akce proběhla pod heslem „Berlíne, slyšíš tu návěst“. V každé lokomotivě byl strojvedoucí a celý konvoj tak při průjezdu městem houkal.

Na začátku celé akce přečetli organizátoři také dopis od tuzemského sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz, které vyslovilo celé akci podporu. „Našimi hlavními cíli je nediskriminovaný přístup nákladní dopravy na koleje a zajištění kvalitních tras na hlavních koridorech, tedy předpokládáme podobné cíle, jako vaše sdružení NEE. Dovolujeme si tímto vyslovit naši plnou podporu vašemu úsilí o nediskriminované a rovné tržní prostředí na kolejích v Německé republice,“ napsal do Německa prezident ŽESNAD.cz Martin Hořínek.

Tagy Deutsche Bahn Německo Netzwerk Europäischer Eisenbahnen (NEE) Žesnad.cz
35 komentářů