Německý prezident přijel vlakem Českých drah na oficiální návštěvu Česka

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier po příjezdu na pražské hlavní nádraží. Foto: České dráhyNěmecký prezident Frank-Walter Steinmeier po příjezdu na pražské hlavní nádraží. Foto: České dráhy

Německý prezident pojede po železnici i zpět do Německa. Jede běžným vlakem.

(aktualizováno 15:45) Německý prezident Frank-Walter Steinmeier začíná svoji třídenní návštěvu Česka způsobem, který není u politiků stále úplně běžný. Z Berlína přijel i se svojí manželkou a delegací vlakem.

Cestu po železnici potvrdilo na twitteru Velvyslanectví Spolkové republiky Německo. Běžně německý prezident létá letadly Bundeswehru.

Německý prezident jel běžným spojem Deutsche Bahn a Českých drah EC 379 Berliner s příjezdem 15:36 do Prahy. Jde o soupravu složenou plně z vozů Českých drah. Jede v první třídě v běžně řazeném voze, dopravce nepřidával žádný extra vagón. S výběrem termínu měl štěstí: ještě včera by vlakem kvůli stávce německých strojvedoucí jet nemohl. Do Prahy vlak dorazil s minutovým zpožděním.

Steinmeier se v Česku setká s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem, šéfy obou parlamentních komor. V pátek zavítá do Ústí nad Labem, odkud pojede opět do Berlína Vlakem. Kompletní program návštěvy je zde.

Vlakem do Prahy přijela už na návštěvu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, po železnici cestuje často také rakouský prezident Alexander van der Bellen. Kdy jel naposledy vlakem Miloš Zeman se redakci nepodařilo zjistit.

Tagy Berliner České dráhy Deutsche Bahn Frank-Walter Steinmeier německý prezident
196 komentářů