Německo zpoplatní dálnice pro osobní vozy od října 2020

Rakouské dálniční kupony. Autor: ASFINAGRakouské dálniční kupony. Autor: ASFINAG

Německý ministr dopravy Andreas Scheuer to dnes označil ve svém tweetu za dobrou zprávu, českým řidičům tím ale radost určitě

Německý ministr dopravy Andreas Scheuer to dnes označil ve svém tweetu za dobrou zprávu, českým řidičům tím ale radost určitě neudělal. Německo jako poslední velká evropská země je připraveno zpoplatnit dálnice pro osobní automobily. Stane se tak v říjnu 2020.

„Budeme respektovat finanční nastavení schválené spolkovým sněmem,“ uvedl Scheuer. Výše poplatku pro osobní vozy se bude odvíjet od objemu motoru a množství emisí. Desetidenní poplatek se bude pohybovat v rozmezí od 2,5 eura do 25 eur (64 až 644 korun), dvouměsíční od sedmi do 50 eur (180 až 1287 korun). Nejdražší roční mýtné bude stát 130 eur (3347 korun).

Půjde tedy o časové zpoplatnění (podobně jako v České republice), nikoliv výkonové, jak do budoucna plánuje Evropská unie. Platit přitom budou fakticky jen zahraniční řidiči, těm domácím německý stát výši dálničního poplatku odpustí formou úlevy z daně z motorových vozidel.

To některé sousední státy včetně České republiky považují za diskriminační, Nizozemí a Rakousko už se kvůli tomu obrátily na Evropský soud. Ten zatím verdikt nevynesl.

Německá dálniční síť měří přes 12 tisíc kilometrů, patří k nejhustším na světě. S českou sítí je propojená skrze plzeňskou D5 a ústeckou D8.

Tagy dálnice Německo poplatek
27 komentářů