Německo odsunulo plány na elektrifikaci trati z Norimberku do Chebu

V Marktredwitz se běžně potkávají soupravy tří dopravců. Kromě na fotce nepřítomných Deutsche Bahn také dopravci Agilis a Oberpfalzbahn. Foto: Jan SůraV Marktredwitz se běžně potkávají soupravy tří dopravců. Kromě na fotce nepřítomných Deutsche Bahn také dopravci Agilis a Oberpfalzbahn. Foto: Jan Sůra

O projektu se mluví třicet let, opět nevyšla jeho ekonomika.

Německé ministerstvo dopravy odmítá schválit velkou investici na elektrifikaci trati mezi městy Norimberk a Marktredwitz, která by přinesla možnost jízdy elektrických vlaků z Prahy přes Cheb až do druhého největšího bavorského města. O projektu se přitom mluví přes 30 let.

Na další odmítnutí upozornil německý svaz cestujících Pro Bahn. Upozornil, že projekt elektrifikace je ve federálním plánu investic již od roku 1992. Podle německého ministerstva dopravy zatím investice nevykazuje dostatečné přínosy.

Jsme zděšeni posledním vývojem v této investici,“ uvedl Pro Bahn. Ministerstvo počítá s dalším přezkumem svého rozhodnutí až na konci příštího roku.

Rozhodnutí ministerstva vzbudilo velkou kritiku i u místních politiků, kteří poukazují i na proklamace o odklonu od dieselových vlaků a potenciál trati pro lepší spojení mezi Německem a Českem. Součástí elektrizace měla být i modernizace a zkapacitnění trati. Na nedostatečnou kapacitu přechodů do Německa dlouhodobě poukazují nákladní železniční dopravci. Spojení do Norimberku je tak pomalé, že například Deutsche Bahn mezi Prahou a Norimberkem raději zavedla přímé autobusy.

Tagy Bavorsko elektrizace trati Norimberk - Marktredwitz Marktredwitz - Norimberk Německo
189 komentářů