Němci přestali kvůli výluce přebírat vagony v Bad Schandau, Labe nepomůže

Vlak ČD Cargo. Autor: ČD CargoVlak ČD Cargo. Autor: ČD Cargo

Železniční nákladní dopravci se musejí v těchto dnech vyrovnat se zásadním problémem. Německá strana přestala ve čtvrtek přijímat na hlavním

Železniční nákladní dopravci se musejí v těchto dnech vyrovnat se zásadním problémem. Německá strana přestala ve čtvrtek přijímat na hlavním hraničním přechodu v Bad Schandau vozové zásilky i skupiny nákladních vagonů. Důvodem je nedostatečná kapacita na německé straně, neboť mezi Bad Schandau a Pirnou se jezdí kvůli výluce jen po jedné koleji. V jiných časových polohách jedou i osobní vlaky, některé regionální spoje byly zrušeny.

„Ukazuje to na velký problém železnice ve směru do Německa, kterým je nedostatečná kapacita, zároveň se potvrzuje náš předpoklad špatné koordinace mezi DB Netz a SŽDC,“ uvedl Oldřich Sládek ze sdružení nákladních železničních dopravců Žesnad.cz. Podle něj k Bad Schandau neexistuje adekvátní objízdná trasa.

ČD Cargo už vydalo zákaz nakládky, takzvaný příkaz ZAN (Omezení a zastavení přepravy), pro zboží mířící do Německa právě nejvytíženějším směrem přes Bad Schandau. Zákaz se týká desítek stanic v tuzemsku, na Slovensku, Rakousku i Maďarsku. Vagony se v nejlepším případě vydají na cestu v pondělí. Výluka má trvat až do 23. června.

ZAN ČD Cargo.

ZAN ČD Cargo.

Železnici neodlehčí ani lodě, které kvůli suchu hraničním úsekem u Děčína neprojedou. Podle Ředitelství vodních cest chybí léta připravovaný a neustále odkládaný plavební stupeň Děčín. „Kdyby stál, tak by byl při dnešním průtoku v Labi povolen ponor 1,40 metru a lodě například s kontejnery by bezpečně pluly,“ uvedl mluvčí ŘVC Jan Bukovský. Podle něj by náklad naložený ve čtvrtek na loď byl v úterý v Hamburku.

Tagy Bad Schandau nákladní doprava výluka
52 komentářů