Nekonečný příběh. Liberecký kraj hledá, kdo zaplatí novou silnici do průmyslové zóny. Mluví se o ní 20 let

Průmyslová zóna Liberec Jih. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPrůmyslová zóna Liberec Jih. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Na stavbu nové silnice začalo územní řízení, stavět se začne nejdříve v roce 2025.

Liberecký kraj pokročil s přípravou 1,4 kilometru dlouhé silnice, která by měla ulevit liberecké průmyslové zóně Jih. Stavbu už před dvaceti lety slíbil financovat stát při investičních pobídkách, které přilákaly do zóny nové firmy. Kvůli neexistenci dalšího napojení pravidelně u napojení průmyslové zóny kolabuje silniční doprava, zejména v době střídání směn.

Hejtman Libereckého kraje tento týden jednal o možnosti financování s šéfem CzechInvestu Patrikem Reichlem. „Jeho prostřednictvím chceme zopakovat novému vedení ministerstva průmyslu a obchodu jejich letitý příslib, že s financováním výstavby této silnice významně pomůže i stát. Pevně věřím, že k tomu dojde,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Navržená trasa se má vyhnout zástavbě a propojit okružní křižovatku na konci Průmyslové ulice u areálu firmy Denso s mimoúrovňovou křižovatkou silnice I/35 s Hodkovickou a Minkovickou ulicí. Na konci loňského roku bylo k napojení na průmyslovou zónu Jih zahájeno územní řízení a nyní probíhá majetkoprávní příprava. Stavba se dotýká 107 pozemků a 12 objektů, z nichž většina jsou rodinné domy.

Liberecký kraj uvedl, že stavět by se mohlo začít v roce 2025. S komunikací počítá i územní plán města. Ulevila by přetížené ulici České mládeže. Stavební práce by měl vést Liberecký kraj společně se SML, které má v plánu vybudovat chodníky, veřejné osvětlení a cyklostezku.

Už v roce 2000 liberecký magistrát vydal rozhodnutí, které stanovilo podmínku vybudování nové silnice v případě, že se průmyslová zóna zaplní nejméně z 50 %. To se již dávno stalo, ke stavbě se ale nikdo neměl. V roce 2011 Krajská správa silnic Libereckého kraje dopisem upozornila odbor dopravy libereckého magistrátu, že nedochází k plnění podmínky. Město se ke stavbě nemělo a množily se stížnosti ze strany firem v ní sídlících na neudržitelnost současné situace. Následně, po několika jednáních, došlo k rozhodnutí Libereckého kraje zapojit se do přípravy druhého připojení.

Tagy liberec Liberecký kraj průmyslová zóna Liberec Jih
33 komentářů