Nejvytíženější zdymadlo mimo Prahu má nová čekací stání

Vrané nad Vltavou, nová čekací stání u plavebních komor, dolní rejda. Pramen: ŘVCVrané nad Vltavou, nová čekací stání u plavebních komor, dolní rejda. Pramen: ŘVC

Koncem dubna byla zahájena stavba veřejného přístaviště v Davli. Hotovo má být v listopadu. 

Ředitelství vodních cest (ŘVC) po čtyřech měsících dokončilo stavbu čekacích stání pro malá plavidla v horní a dolní rejdě plavebních komor ve Vraném nad Vltavou. Ačkoliv jde o nejvytíženější zdymadlo mimo Prahu (ročně jej využije na 2 000 lodí), čekací stání zde byla dosud nedostatečná. Na zdymadle ve Vraném jsou dvě plavební komory: malá a velká.

V horní vodě, kde dosud žádné stání nebylo, instalovali stavbaři řadu 13 daleb (pilot) spojených lávkou o celkové délce 30 metrů. Na původním čekacím stání v dolní vodě byla nosná konstrukce doplněna o další štětovnice, osazeny byly nové úvazné prvky pro různě velká plavidla. Nová část stavby je napojena na původní přístupovou lávku. Obě čekací stání jsou osvětlena a vybavena reproduktorem napojeným na velín plavební komory.

ŘVC stavbu prezentuje jako další z projektů na podporu rozvíjející se rekreační plavby. „Na vodních cestách je stále oblíbenější půjčit si loď a strávit dovolenou či volný čas pohodovou plavbou. Bezpečné a pohodlné vyvázání plavidel na veřejných přístavištích, vývazištích, ale i u plavebních komor je tak nezbytnou součástí moderního vybavení vodní cesty,“ řekl šéf ŘVC Lubomír Fojtů.

Nová stání postavila firma Strabag Rail, náklady činily 35 milionů korun.

Nejde o jedinou stavbu na Vltavě nad Prahou, která má vylepšit poměry pro rekreační plavbu. Koncem dubna byla zahájena stavba veřejného přístaviště v Davli. Hotovo má být v listopadu.

Vrané nad Vltavou, nová čekací stání u plavebních komor, dolní rejda. Pramen: ŘVCVrané nad Vltavou, nová čekací stání u plavebních komor, horní rejda. Pramen: ŘVCStavba čekacího stání u zdymadla Vrané nad Vltavou, horní voda. Pramen: ŘVCBudoucí přístaviště Davle, vizualizace. Pramen: ŘVC
Tagy ŘVC zdymadlo Vrané nad Vltavou
Žádné komentáře