Největší zákazník Boeingu 777X hrozí zrušením zakázky. Kvůli dalšímu zpoždění

Boeing 777-9 pro Emirates ve výrobě. Foto: EmiratesBoeing 777-9 pro Emirates ve výrobě. Foto: Emirates

Nejdelší osobní letadlo na světě mělo být v provozu již od roku 2020.

Šéf letecké společnosti Emirates Tim Clark pohrozil Boeingu, že kompletně zruší objednávku na celkem 115 nových letadel 777X. Důvodem je další zpoždění ve schvalování nového typu letadla a nejistota, kdy ho budou moci převzít. Podle původních plánů měla být letadla již v provozu.

Clark to uvedl v rozhovoru pro server AirlineRatings.com. Emirates mají objednáno celkem 115 letadel ve verzi 777-9 a jsou největším zákazníkem celého programu nového dálkového stroje. „Do konce února se musíme rozhodnout, co dál. Nechceme objednávku zrušit, letadla potřebujeme. Ale chceme letadla, která odpovídají naší smlouvě s Boeingem. Nicméně pokud nám Boeing řekne, že letadlo nebude schválené ani příští rok, kontrakt budeme muset zrušit,“ uvedl Clark. Původně měly Emirates letadlo převzít v roce 2020.

Nejde o jediný problém, který Emirates mají s Boeingem. Firma příliš nevěří ani tomu, že včas získá včas objednané Boeingy 787-9, které výrobce přestal kvůli problémům s kvalitou dodávat.

Podle Clarka má plán rozvoje aerolinek po pandemii trhliny právě kvůli chybějícím letadlům, kterými chce firma reagovat na rostoucí poptávku. „Můžeme to řešit prodloužením životnosti živonosti stávajících strojů,“ dodal Clark. Podle něj zhruba 120 letadel (80 A380 a 40 777-300ER) firma vyřadí později, než původně plánovala. Kvůli chybějícím novým letadlům. Postěžoval si současně, že žádný výrobce neřeší náhradu A380: Podle něj poptávka po létání poroste natolik, že budou potřeba opět tak velkokapacitní stroje.

Boeing má na letadla 777X aktuálně přes 300 objednávek, Emirates jsou bezkonkurenčně největším zákazníkem. Letadlo bude mít i svoji nákladní verzi, první si objednaly Qatar Airways. Boeing 777X bude nejdelším dálkovým osobním letadlem. Unikátní je především koncept sklápěcích křídel, spekuluje se ale o možnostech jeho úprav.

Tagy 777X boeing Boeing 777X emirates
5 komentářů