Největší zakázku na vodíkové autobusy v Evropě ovládl Solaris, do Itálie dodá až 270 vozů

Solaris Urbino 12 Hydrogen. Zdroj: SolarisSolaris Urbino 12 Hydrogen. Zdroj: Solaris

Nová vozidla budou jezdit u dopravce TPER v Boloni a Ferraře.

Solaris Bus & Coach dodá italskému dopravci TPER nejméně 130 vodíkových autobusů Solaris Urbino 12 Hydrogen. Výrobce vzešel z tendru oznámeného v prosinci loňského roku. Součástí smlouvy je také opce na až 140 dalších vozidel. Pro Solaris jde podle tiskové zprávy o dosud největší zakázku na vodíkové autobusy v Evropě.

Nová vozidla budou jezdit ve dvou italských městech. Obě cílí na bezemisní MHD do roku 2030. Kontrakt počítá se 127 autobusy pro Boloňu a třemi pro Ferraru. Dodávky začnou již v příštím roce, kdy TPER získá prvních 37 vozů. Zbytek vodíkových autobusů dorazí v letech 2025 až 2026.

Vodíková Urbina 12 Hydrogen jsou vybavena vodíkovými palivovými články o výkonu 70 kW. Vodík získávají z pěti kompozitních nádrží umístěných na střeše autobusu. Nádrže pojmou 37,5 kg vodíku. Když jsou plné, ujede autobus na jedno natankování až 350 kilometrů.

Jak dodává server Československý dopravák, provozovatel TPER bude nákup nových vozidel financovat vedle dotačních zdrojů pomocí dvojice obřích půjček, které mu mají zajistit čerpání prostředků až do výše 80 milionů eur. Sloužit mají také na další investice do vozového parku.

Solaris Urbino 12 Hydrogen.
Zdroj: SolarisSolaris Urbino 12 Hydrogen. Foto: SolarisAutobus Solaris Urbino 12 Hydrogen. Foto: Solaris
Tagy Bologna Boloňa Ferrara Solaris Solaris Bus & Coach Solaris Urbino 12 Hydrogen TPER vodík vodíková mobilita vodíkové autobusy
5 komentářů