Největší letadlo světa v ohrožení. Rusové zaútočili na letiště, kde má základnu An-225

Antonov An-225 Mrija v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comAntonov An-225 Mrija v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Zprávy o stavu letadla se různí, jistý je útok na letiště, na kterém aktuálně letoun je.

Ruská invaze na Ukrajinu může kromě lidských obětí přinést i konec největšího letadla na světě. Rusové napadli letiště Hostomel u Kyjeva, které je i základnou pro letadlo Antonov An-225.

Zatím není jasné, zda bylo letadlo poškozeno. Na sociálních sítích se šíří informace, že bylo zcela zničeno, nejde ale o oficiálně potvrzenou informaci. Realitou dokládanou snímky jsou ale ruské vrtulníky a stíhačky nad tímto letištěm. Pilot Antonov Airlines provozující toto letadlo ale Dmitrij Antonov na Facebooku uvedl, že letoun je v pořádku.

Šestimotorový obr přezdívaný Mrija, v přepravách pro NATO jako Cossack (Kozák), prošel v roce 2018 velkými opravami a modernizací, které mají zaručit nejméně další čtvrt století provozu. Nová je například avionika i další systémy, opravou prošel jeden ze šesti motorů.

Poprvé letadlo vzlétlo na sklonku osmdesátých let minulého století. Několikrát bylo kvůli přepravě velkých nákladů i v Česku. Jediný model tohoto stroje létá pod ukrajinskou registrací UR-82060. Maximální vzletovou hmotností letadla je 640 tun.

Podle dat na Flightradar24.com bylo letadlo naposledy na počátku února v Dánsku, odkud se vrátilo na letiště Hostomel.

Tagy An-225 Antonov Airlines Antonov An-225
40 komentářů