Největší investice Transdevu do vozového parku v Česku, ve Frýdku-Místku vyjede 12 nových elektrobusů

Elektrobus SOR ENS 12 dopravce Transdev Slezsko ve Frýdku-Místku. Zdroj: Město Frýdek-MístekElektrobus SOR ENS 12 dopravce Transdev Slezsko ve Frýdku-Místku. Zdroj: Město Frýdek-Místek

Vozidla vyšla na 155 milionů, nahradí stávající s pohonem na naftu a CNG.

Dvanáct nových elektrobusů vyjede během září do ulic Frýdku-Místku. Bezemisní vozy SOR ENS 12 pořídilo město ve spolupráci s dopravcem Transdev Slezsko za 155 milionů korun. Celkem 85 % nákladů spolufinancuje EU, 23 milionů hradí dopravce.

Rozsahem a rozpočtem se jedná o největší investici do vozového parku v rámci celé skupiny Transdev v Česku. Magistrát to napsal v tiskové zprávě. Transdev Slezsko zajišťuje ve Frýdku-Místku provoz MHD, město za ni platí 157 milionů korun ročně.

„Nové elektrobusy jsou klimatizované a doplněné prvky v nejvyšším možném standardu, například připojením k wifi, systémem hlášení pro nevidomé a novým typem odbavení pomocí QR kódů. Občané mohou i nadále počítat s dotovanou MHD za 1 korunu, v projektu pokračujeme i nadále,“ uvedl primátor Frýdku-Místku Petr Korč.

Na jedno dobití ujedou 230 kilometrů

Plně bezemisní nízkopodlažní elektrobusy jsou vybaveny celovozovou klimatizací a elektrickým přídavným topením. Vozidla mají pohonnou jednotku o výkonu 160 kW a jsou osazena třemi boxy baterií s celkovou kapacitou 411 kWh, které jsou umístěny na střeše s garancí dojezdu do 230 km na jedno nabití. Nabíjecí systém je umístěn nad předním kolem elektrobusu přes zásuvku CCS Combo 2, tedy kabelem.

Elektrobus SOR ENS 12 dopravce Transdev Slezsko ve Frýdku-Místku. Zdroj: Město Frýdek-MístekElektrobusy SOR ENS 12 dopravce Transdev Slezsko ve Frýdku-Místku. Zdroj: Město Frýdek-MístekElektrobus SOR ENS 12 dopravce Transdev Slezsko ve Frýdku-Místku. Zdroj: Město Frýdek-Místek

Nová nabíjecí infrastruktura

„V rámci příprav jsme museli vybudovat v našem zázemí ve Sviadnově také nové nabíjecí infrastruktury pro všech 12 vozidel a také pro 2 již provozované elektrobusy. Aktuálně bude MHD ve Frýdku-Místku disponovat 14 elektrobusy z celkového počtu 40 vozů nutných pro denní provoz,“ dodal ředitel osobní dopravy Transdev Slezsko Jakub Vyvial.

Pořízená vozidla nahradí stávající vozy s pohonem na naftu a CNG. Konkrétně bude z provozu vyřazeno 7 dieselových a 5 CNG autobusů.

Tagy elektrobusy Frýdek-Místek SOR SOR ENS 12 SOR Libchavy Transdev Transdev Slezsko
3 komentáře