Obří železniční fúze. Spojením dvou firem vznikne první transamerický dopravce, chce více zboží z kamionů

Nákladní vlak Canadian Pacific. Foto: CPNákladní vlak Canadian Pacific. Foto: CP

Obě železniční společnosti očekávají od spojení přesun nákladu ze silnic na koleje.

V Severní Americe dochází k největšímu spojení dvou železničních dopravců na světě. Kanadská společnost koupí za 25 miliard dolarů (547 miliard korun) americkou firmu Kansas City Southern. Vznikne tak první společnost, která propojí po železnici Kanadu s Mexikem. Spojení musí ještě schválit regulátoři.

Obchod oznámila společnost Canadian Pacific (CP) na svých stránkách. Podle dohody akcionáři Kansas City Southern (KCS) získají za každou akcii 90 dolarů a 0,489 akcie Canadian Pacific. Akcie KCS stály v pátek 220 dolarů, jedna akcie CP 378 dolarů. V součtu tak akcionáři KSC vydělají zhruba o čtvrtinu více proti stávající hodnotě. Canadian Pacific provozuje tratě v Kanadě a na severu USA, Kansas City Southern pak v USA a Mexiku.

Spojení obou sítí přinese velké zvýšení dosahu celého trhu a zvýší konkurenceschopnost železnice v nákladní dopravě,“ uvedly firmy v prohlášení. Spojením vznikne síť tratí o délce 20 tisíc mil (37 tisíc kilometrů). Zaměstnávat bude 20 tisíc lidí. Železniční společnosti věří, že spojením dostanou na koleje více nákladu zejména z dálnic. „Jeden vlak dokáže přepravit tolik zboží jako 300 kamionů,“ uvedly firmy v prohlášení.

Tagy Canadian Pacific Kansas City Southern Top
57 komentářů