Největší dopravce na Vysočině sponzoroval ODS, její zástupci budou vybírat vítěze soutěže na desetiletou smlouvu

Autobus Setra společnosti Icom Transport na Vysočině. Foto: Icom TransportAutobus Setra společnosti Icom Transport na Vysočině. Foto: Icom Transport

Kraj i ODS odmítají možný střet zájmů. Vysočina už prodloužila termín na podání nabídek.

Společnost ICOM Transport loni poslala Občanské demokratické straně (ODS) do předvolební kampaně na Vysočině celkem 100 tisíc korun, dalších 841 tisíc korun pak strana čerpala v podobě nepeněžního plnění za plochy na autobusech pro reklamu. Zástupci ODS budou nyní rozhodovat i o budoucím byznysu Icom Transport jako krajští radní na Vysočině. Kraj nedávno vypsal soutěž na provoz autobusů na dalších deset let. Střet zájmů v tom ODS ani kraj nevidí.

Sponzorský dar vyplývá z údajů Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který zveřejnil jak finanční, tak nepeněžní plnění.

Ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina Zdeněk Kadlec uvedl, že dotaz k možnému střetu zájmů mezi radními a ICOM Transport je irelevantní, protože radní ještě nerozhodovali o záležitostech, které se týkají zmíněné firmy. „Podmínky zadání veřejné zakázky nejsou nikterak vázány na žádného konkrétního dopravce, ucházet se o zakázku může celá řada subjektů bez dalších omezení. Společnost ICOM Transport je patrně jedním z takových potenciálních uchazečů, protože tradičně zajišťuje po dlouhá léta dopravní obslužnost veřejnou dopravou na podstatné části území Kraje Vysočina, nicméně zcela jistě ne jediným,“ uvedl Kadlec.

Pokud ale ICOM Transport soutěž vyhraje, radní o smlouvě s touto firmou budou rozhodovat. Dosud dopravce zajišťuje většinu výkonů na Vysočině, která se až do letošního roku jakýmkoliv soutěžím v dopravě vyhýbala.

Jiní dopravci kritizují krátký čas na podání nabídek

I podmínky zadávací dokumentace, kterou radní schvalovali, ale mohou samotnou soutěž výrazně ovlivnit. Někteří dopravci si krátce po vypsání stěžovali na velmi krátký čas na podání nabídek: jen šest týdnů. Například Pavel Steiner ze společnosti Umbrella Coach & Buses považuje termín za šibeniční. „Minimálně dle nařízení vlády je nezodpovědné jezdit po kraji Vysočina a zodpovědně učinit obhlídky jednotlivých oblastí. Do výběrového řízení je potřeba doložit celou řadu potvrzení a dokumentů od státních úřadů, kdy pracovníci těchto úřadů pracují buď ve zkráceném režimu a nebo opět pouze z home office, a tím pádem nedokáží doručit dopravci vše potřebné včas,“ vysvětlil Steiner. Kraj již prodloužil termín pro podání nabídek o více než dva týdny.

Problém se sponzorským darem od firmy, která má velkou část příjmů už nyní z rozpočtu kraje, nemá ani ODS. „Veškeré zakázky, které vypisuje kraj Vysočina, jsou naprosto transparentní. Společnost ICOM Transport nás podporuje stejně jako řada dalších podnikatelů a firem. Předpokládám, že tomu tak je proto, že prosazujeme přívětivé podnikatelské prostředí, nízkou byrokracii a efektivní stát,“ řekl mluvčí ODS Václav Smolka.

Odhadovaná hodnota zakázky je 8 miliard korun. Vlastní plnění zakázky by mělo začít od změny jízdních řádů v červnu 2022. Rozsah výkonu dopravy kraj stanovil v prvním období na 20 milionů autobusových kilometrů ročně. Nyní pro kraj autobusovou dopravu zajišťuje 17 společností. Na úhradu prokazatelných ztrát veřejné linkové dopravy má Vysočina letos 591 milionů korun.

Tagy ICOM Transport Kraj Vysočina ODS
21 komentářů