Nejstarší aerolinka světa. KLM oslavila stovku, v Praze hlásí růst o 240 % za deset let

Boeing 787-10 v barvách KLM: Foto: Paul Ridderhof / KLMBoeing 787-10 v barvách KLM: Foto: Paul Ridderhof / KLM

Na den přesně před sto lety vznikla letecká společnost KLM. Je tak aktuálně nejstarší aerolinkou na světě, která nepřetržitě létá

Na den přesně před sto lety vznikla letecká společnost KLM. Je tak aktuálně nejstarší aerolinkou na světě, která nepřetržitě létá pod jednou značkou. Už v prosinci stejné výročí oslaví kolumbijská Avianca.

KLM (zkratka plného názvu Koninklijke Luchtvaart Maatschappij) dnes završilo oslavy stoletého výročí velkou akcí v Amsterdamu, oslavy probíhaly v posledních dnech také prakticky na všech letištích, která KLM obsluhuje. Včetně Prahy, kde firma působí od roku 1935.

První let nově založené letecké společnosti proběhl 17. května 1920 a zahájil tak linku mezi Londýnem a Amsterdamem, dnes nejstarší provozovanou pravidelnou leteckou linku na světě. Tehdy byli na palubě letounu Havilland DH 16 dva britští novináři a náklad novin. Celkem bylo pak v tomto roce přepraveno 345 cestujících a 25 000 kilogramů zásilek a nákladu.

„Letecká společnost KLM Royal Dutch Airlines přesunula pravidelné lety na naše letiště ihned po jeho otevření v roce 1937 a patří tak k našim dlouhodobým a významným partnerům. Zejména v posledních deseti letech vidíme velký úspěch linky mezi Prahou a Amsterdamem, kde jsme zaznamenali nárůst počtu přepravených cestujících přibližně o 240 %,“ řekl Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

Amsterdam se pravidelně umísťuje na špičce destinací, kam se z Prahy létá nejčastěji, kromě KLM do nizozemské metropole létají ještě ČSA a easyJet. KLM těží ze své široké sítě dálkových linek.

Na prvních letech mezi Prahou, tehdy ještě na letiště Kbely, a Amsterdamem spolupracovala KLM s Československou leteckou společností (ČLS). Přesně 1. dubna 1935 zahájila KLM provoz letů na trase: Amsterdam-Rotterdam-Essen-Mühlheim-Halle-Lipsko-Praha s frekvencí tří letů týdně v letadlech typu Dacota DC-2. Od dubna 1937 pak létá na letiště v pražské Ruzyni. Praha byla několik let i součástí trasy letů Blue Danube Expressu (Amsterdam-Praha-Vídeň–Budapešť).

KLM aktuálně na lince z Letiště Václava Havla Praha do nizozemského Amsterdamu nabízí 28 letů týdně s kapacitou až  4 100 míst. Na tyto lety nasazuje letadla typu Boeing 737-700, Boeing 737-800 a Embraer 190.

KLM je od roku 2004 součástí skupiny Air France – KLM. Loni přepravila s 214 letadly rekordních 34,1 milionů cestujících . S 33 tisíci zaměstnanci je v Nizozemsku druhým největším soukromým zaměstnavatelem po obchodním řetězci Ahold.

Tagy KLM letiště praha
12 komentářů