Nejsou cestující, České dráhy zkracují brněnské pantografy

Elektrická jednotka 560 v Brně. Foto: České dráhyElektrická jednotka 560 v Brně. Foto: České dráhy

"Vykostěné" pantografy budou jezdit zatím do 21. srpna příštího roku

Na jihomoravské železnici nastala kvůli covidové kalamitě doba zkracování. České dráhy od pátku a během víkendu přistavují elektrické jednotky 560 do brněnského depa, kde probíhá vyřazení jednoho z vložených vozů. Pantografy tak budou mít nově jen pět vozů místo šesti. Operace má být dokončena během víkendu.

„K tomuto řešení přistupujeme v koordinaci s Jihomoravským krajem, neboť momentálně došlo k výraznému snížení počtu cestujících ve vlacích. Dojde tedy k úspoře poplatků za využití dopravní cesty a také ke snížení počtu najetých kilometrů vložených vozů a opotřebení mechanických částí jednotek,“ uvedl mluvčí drah Robert Pagan.

Jihomoravský kraj jako objednatel odsouhlasil zkrácení jednotek zatím na období do 31. srpna příštího roku. Očekává, že špičkové vlaky nebudou v tomto období obsazené tak vysokým počtem cestujících. „V jarních měsících se bude kapacita souprav sledovat a ve spolupráci s objednatelem vyhodnocovat. Rozhodnutí o ukončení, nebo prodloužení této změny řazení padne během letních měsíců nadcházejícího roku,“ doplnil Pagan.

Tagy České dráhy elektrická jednotka 560 Jihomoravský kraj Top změna řazení
114 komentářů