Kabinová lanovka na Větruši slaví deset let provozu

Lanovka na Větruši. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLanovka na Větruši. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Za deset let přepravila lanovka dva miliony cestujících.

Deset let od první jízdy oslaví zítra kabinová lanovka, která spojuje centrum Ústí nad Labem s hotelem a restaurací na Větruši. Stavba za 80 milionů korun pořízená z evropských dotací se stala jednou z atrakcí krajského města.

Její provozovatel, Dopravní podnik města Ústí nad Labem, ale kvůli současným opatření neplánuje oslavy. „Velice nás mrzí, že v této nelehké situaci pandemie Covid-19, nemůžeme uspořádat oslavy s doprovodným programem k desetiletému výročí zahájení provozu, které jsme měli pro cestující připravené. Věříme, že nám i tak zachovají přízeň a přijdou si s námi vše dodatečně připomenout v době, kdy to již situace dovolí,“ uvedl Roman Pospíšil, náměstek výkonného ředitele společnosti pro dopravu.

Za deset let svého provozu přepravila lanová dráha na Větruši 2 miliony cestujících. Z dolní stanice v obchodním centru Forum překonává převýšení 50 metrů na trase dlouhé 330 metrů. Lanovku postavila společnost Viamont DSP (nyní Strabag Rail). Technologie je od švýcarské společnosti Bartholet Maschinenbau AG. Kabinky dodal rakouský výrobce Carvatech Karosserie- und Kabinenbau GmbH.

(V titulku jsme původně nesprávně uvedli, že jde o nejkratší kabinovou lanovku v zemi. Ve skutečnosti jsou dvě kratší: v Herlíkovicích a u  Macochy. Za chybu se omlouváme). 

Tagy Dopravní podnik města Ústí nad Labem DPMÚL Lanová dráha OC Forum - Větruše Ústí nad Labem
22 komentářů