Nejezděte po Rakousku vlakem, varují ÖBB. Výluky jsou na Bratislavu i Budapešť

Stavba protipovodňové stěny ve vídeňském metru. Pramen: Wiener LinienStavba protipovodňové stěny ve vídeňském metru. Pramen: Wiener Linien

V Polsku napáchala velká voda největší škody v Dolnoslezském vojvodství u hranic s Českem.

Vydatné deště a záplavy, které v posledních dnech trápí střední Evropu, způsobily výrazná dopravní omezení i v sousedních zemích. V Rakousku je postižena především Vídeň a její okolí, v Polsku napáchala velká voda největší škody v Dolnoslezském vojvodství u hranic s Českem.

Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) naléhavě doporučují – pokud to není nevyhnutelné – necestovat po Rakousku vlakem. Aktuálně je uzavřeno 24 tratí, převážná většina ve Vídni, Dolním Rakousku a Burgenlandu.

„Vyzýváme všechny cestující, aby odložili nedůležité cesty v tomto období na jindy,“ uvádějí ÖBB už od čtvrtka a dodávají, že všechny vnitrostátní a mezinárodní jízdenky na období od 13. do 19. září je možné vrátit.

Železniční doprava byla zastavena například mezi Vídní a bratislavskou Petržalkou, vlaky nejezdí z Vídně ani do Maďarska nebo na jih přes Semmering. Kvůli riziku záplav je doprava pozastavena také na části páteřní tratě mezi Vídní a Salcburkem. Vlaky nejezdí mezi Amstettenem a Svatým Valentinem na takzvané Weststrecke, na kterou připadá přibližně třetina veškeré rakouské železniční dopravy. Osobní vlaky jsou nahrazovány autobusy, nákladní doprava je zastavena zcela. Podrobnosti lze sledovat zde.

Omezení na rakouské žel. síti (pondělí 16. září 2024). Pramen: ÖBB

Omezení na rakouské žel. síti (pondělí 16. září 2024). Pramen: ÖBB

Velké problémy má i vídeňská MHD. Dopravní podnik Wiener Linien oznámil další omezení provozu metra. S náběhem normálního provozu počítá až ve středu. „Postižené linky metra budou chráněny před vnikající vodou pomocí hrází a pytlů s pískem a provoz metra bude muset být částečně přerušen,“ oznámila společnost. Omezení provozu se týká aktuálně čtyř tras, kde vlaky jezdí jen na některých úsecích.

V silniční dopravě došlo k uzavírkám na západní dálnici A1 (Linz – Vídeň), jižní dálnici A2 (Vídeň – Graz), dálnici A22 na břehu Dunaje a na několika rychlostních silnicích. Situace se může kdykoli změnit. Ve spolkových zemích Tyrolsko, Salcbursko, Korutany a Štýrsko je v současné době z bezpečnostních důvodů uzavřeno několik horských a průsmykových silnic nebo je lze sjet pouze se zimní výbavou.

V Polsku napáchala velká voda největší škody v Dolnoslezském vojvodství, zejména u hranic s Českem. Během dne došlo sice ke zprovoznění některých tratí, na řadě míst ale bude podle prvních odhadů provoz přerušen i na několik měsíců.

Hlavní koridory v Polsku jsou v provozu bez omezení, problémy se koncentrovaly na jihozápad země. Dnes v poledne byl zastaven provoz na celkem 12 úsecích. Největší škody jsou zejména na trati Vratislav  – Jelení Hora. Zatopené je nejen nádraží v Jelení Hoře, ale zejména hlavní nádraží v Kladsku. Na trati je aktuálně zavedena náhradní autobusová doprava.

Mimo provoz v další dny zůstane spojení pod polskou částí z Jelení Hory do Gryfów Śląski a následně k českým hranicím do Świeradów-Zdrój, Nejezdí ani vlaky do Szklarske Poręby. Přerušen je i provoz do Lichkova.

Tratě se zastaveným provozem v Dolním Slezsku k 16.9. 12:00. Pramen: Koleje Dolnośląskie

Tratě se zastaveným provozem v Dolním Slezsku k 16. září 12:00. Pramen: Koleje Dolnośląskie

Tagy Polsko povodně Rakousko
14 komentářů