Nejasnosti kolem zákazu letů na sever Itálie. Ryanair i easyJet dál prodávají letenky

Boeing 737-800 společnosti Ryanair v Brně. Foto: Letiště BrnoBoeing 737-800 společnosti Ryanair v Brně. Foto: Letiště Brno

Letecká společnost Ryanair dál nabízí k prodeji letenky z Česka do severoitalských měst s termínem odletu po 5. březnu. Podle

Letecká společnost Ryanair dál nabízí k prodeji letenky z Česka do severoitalských měst s termínem odletu po 5. březnu. Podle nařízení ministerstva zdravotnictví nesmí dopravci od té doby létat do regionů Lombardie, Emilia-Romagna, Piemont a Benátsko. Aerolinky informaci o zákazu letů obdržely až dnes ve 12:30.

Zatímco České aerolinie zrušily lety už včera, easyJet i Ryanair dál letenky prodávají a cestující tak nemají jasnou informaci, zda opravdu poletí, nebo ne. Den po oznámení ministerstvo dopravy dosud jasně neinformovalo, od kdy zákaz platí ani jaký je postup.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Františka Jemelky je postup následující: Ministerstvo zdravotnictví vydá tzv. ochranné opatření v souladu se zákonem o ochraně veřejného zdraví. „Ministerstvo dopravy úzce spolupracuje s Ministerstvem zdravotnictví na přípravě tohoto opatření a následně bude na provozní úrovni informovat letecké
dopravce o vydání příslušného zákazu,“ řekl Jemelka. Zákaz bude šířen prostřednictvím takzvaného NOTAM – Notice To Airmen). Ten dnes po poledni vydalo Řízení letového provozu.

Ryanair už proškrtal letové řády i u linek do jiných částí Itálie, stále je ale nabízí i na termíny po 5. březnu. Během dneška ale zmizela velká část letů například z Prahy do Milána. Vyjádření dopravců zjišťujeme.

Cestující přitom dostávají protichůdné informace. Zatímco rezervační systém Ryanairu ukazuje některé lety například z Brna do Bergama jako stále plánované, Letiště Brno oznámilo, že nepoletí. „V návaznosti na rozhodnutí Vlády ČR a nařízení Ministerstva zdravotnictví ČR o omezení leteckého spojení s italskými městy dochází na našem letišti od 5. 3. 2020 k přerušení pravidelné linky Brno-Miláno/Bergamo, která je v provozu každou středu a neděli. Pokud Vláda ČR nerozhodne jinak, přerušení pravidelného spojení bude platit minimálně po dobu následujících čtrnácti dnů,“ uvedlo Letiště Brno v prohlášení.

Rušení linek ze dne na den vyvolává i spekulace o tom, zda cestující nemají nárok na odškodnění podle evropského nařízení 261/2004, které počítá s výplatou kompenzace 250 eur při zrušení letu do 14 dní před plánovaným odletem. „Jde o zásah vyšší moci, na které se takové nařízení nevztahuje. Dosud nikdo z cestujících o tuto kompenzaci v souvislosti s tímto rušením spojů nepožádal,“ řekla mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková. Stanovisko úřadů, které nařízení řeší, zjišťujeme.

Tagy České aerolinie easyjet Itálie koronavir Koronavirus letecké spojení Česko - Itálie Ryanair
14 komentářů