Nehoda v Uhříněvsi: Přejezd byl v pořádku, závory v době výstrahy „nezmatkovaly“

CityElefant po srážce s kamionem v Uhříněvsi. Foto: HZS PrahaCityElefant po srážce s kamionem v Uhříněvsi. Foto: HZS Praha

Drážní inspekce dnes vydala dílčí zprávu z šetření nehody na přejezdu v pražské Uhříněvsi, která se stala loni v září.

Drážní inspekce dnes vydala dílčí zprávu z šetření nehody na přejezdu v pražské Uhříněvsi, která se stala loni v září. Srbský řidič Uroš Andelović (69) vjel navzdory výstražným světlům s kamionem na přejezd, kde došlo ke srážce se CityElefantem. Před několika dny dostal řidič trest vězení na čtyři roky.

Drážní inspekce především vyvrací spekulace o tom, že se v době, kdy blikala červená světla, zvedly závory, aby se vzápětí zase zavřely. Takové svědectví podal i jeden ze svědků, jeho výpověď se ale podle Drážní inspekce ukázala jako nevěrohodná.

Zabezpečovací zařízení naopak fungovalo bezchybně, což inspekce konstatuje na základě zkoumání záznamu staničního zabezpečovacího zařízení, záznamu přejezdového zabezpečovacího zařízení a záznamu tachografu kamionu.

Přejezd, Praha Uhřiněves, foto: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Přejezd, Praha Uhřiněves, foto: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Ze záznamu přejezdového zabezpečovacího zařízení plyne, že po průjezdu předcházejícího vlaku začalo v 9:28:03 h přejezdové zabezpečovací zařízení dávat řidičům signál přerušovaným bílým světlem. V 9:31:47 h pak došlo ke spuštění výstrahy (červených světel) pro jízdu vlaku Os 2522 (který se později s kamionem střetl). Povel pro sklopení závor byl zařízením dán v 9:32:58 h, doba výstrahy přejezdu tedy trvala 1 minutu a 11 sekund a až poté započalo sklápění závor.

„V činnosti přejezdového zabezpečovacího zařízení nebyl zjištěn nedostatek. Ze záznamu tachografu řidiče, který má Drážní inspekce rovněž k dispozici, vyplývá, že jízdní souprava před železničním přejezdem nezastavila a její vjezd na něj byl plynulý,“ doplnil mluvčí inspekce Martin Drápal.

Závěrečnou zprávu Drážní inspekce aktuálně dokončuje, poté ji kompletní zveřejní.

Tagy drážní inspekce nehoda Praha-Uhříněves srážka
62 komentářů