Nedostatek strojvedoucích dolehl i na České dráhy. Firma nahrazuje vlaky autobusy

Stanoviště strojvedoucího v novém Regiopanteru. Foto: České dráhy.Stanoviště strojvedoucího v novém Regiopanteru. Foto: České dráhy.

Celoevropský nedostatek strojvedoucích začínají pociťovat i České dráhy a jejich cestujících. Firma dnes zrušila kvůli chybějícím strojvedoucím několik vlaků na

Celoevropský nedostatek strojvedoucích začínají pociťovat i České dráhy a jejich cestujících. Firma dnes zrušila kvůli chybějícím strojvedoucím několik vlaků na trati 096 z Roudnice nad Labem do Břízy a nahradila je autobusy.

Podle oznámení na stránkách ČD mimořádnosti  je důvodem pro nasazení autobusu nedostatek strojvedoucích. „Čas od času se stane, že nahradíme některé regionální spoje autobusem z tohoto důvodu. Bývá to ale spíše souběh více vlivů, včetně nemoci. Stejně je to i v tomto případě,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Ústecký kraj nebyl podle mluvčí Magdaleny Fraňkové o této mimořádnosti informován. „Jelikož ale byla zajištěna náhradní autobusová doprava a předpokládáme, že se jednalo o výjimečný stav, nebude to kraj řešit,“ uvedla Fraňková.

Nejen v Česku panuje dlouho akutní nedostatek strojvedoucích. V Německu například Die Länderbahn nahrazuje část vlaků autobusy. České dráhy v minulosti upozorňovaly zejména kraje, že výměnou dopravce riskují, že vlaky nevyjedou kvůli tomu, že jiná společnost nesežene včas strojvedoucí. V posledním čísle firemního časopisu Železničář například vedoucí oblastního centra provozu v Plzni Karel Šidlo uvádí, že jen v jeho oblasti chybí aktuálně 49 strojvedoucích. „Pokud jde o stavy strojvedoucích, tak je standardním způsobem průběžně doplňujeme a zaškolujeme nové,“ dodal Joklík.

Tagy České dráhy nedostatek strojvedoucích Top
159 komentářů