Nedostatek dílů čaruje se statistikami registrací nových aut. Kia je poprvé třetí nejprodávanější značkou v ČR

Kia Ceed. Foto: KiaKia Ceed. Foto: Kia

Dovozy ojetin meziročně stouply o více než 50 %, důvodem jsou chybějící nová auta.

Velké zpoždění dodávek objednaných aut zákazníkům kvůli nedostatku dílů výrazně míchá s pozicemi na českém trhu s novými vozy. Poprvé v historii se mezi trojici nejprodávanějších značek dostala korejská Kia, dlouhodobě druhý nebo třetí Volkswagen naopak propadl až na páté místo.

Vyplývá to z dnes zveřejněných statistik o nových registracích vozidel Svazu dovozců aut. Ty sice ukazují oproti říjnu výrazný skok v počtu nově přihlášených aut (16 174 z 12 780 v říjnu), tento objem je ale stále zhruba o pětinu nižší než byl běžný objem nových aut v roce 2019.

„Celkové letošní registrace osobních aut sice mírně překročily loňské výsledky, ale zdaleka nedosahují hodnot roku 2019,“ uvádí se ve zprávě SDA.

Českému trhu dál i přes velký meziroční pokles vévodí Škoda Auto, na dalších třech místech se ale sešly tři asijské značky: Hyundai, Kia a Toyota. Pro Kiu jde o historicky nejlepší výsledek v historii na tuzemském trhu. Více než polovinu registrací obstaral model Ceed.

V pořadí značek u registrací aktuálně rozhoduje často ani ne tak skutečná poptávka zákazníků, ale hlavně to, zda auto je vůbec k dispozici. Kia, podobně jako další asijské značky, nečelí takovému výpadku dodávek dílů jako některé evropské automobilky. Až na pátém místě je Volkswagen, kterému jinak patří dlouhodobě druhé místo.

Během listopadu se na post tuzemské jedničky v pořadí jednotlivých modelů vrátila Škoda Octavia před Fabií. Z hlediska paliva vede benzín s 68,33 %, podíl nafty poklesl na 24,67 %. Registrace vozů s alternativním pohonem jsou letos téměř dvojnásobné oproti loňsku (25 545 vs. 14 878). Počet registrovaných elektromobilů se zvýšil o 10 % (z 2 103 na 2 313 ks). Plug-in hybridní vozy vzrostly meziročně o 112 % (z 1 616 na 3 427 ks).

Nedostatek nových aut na trhu zvyšuje tlak na dovoz ojetin ze zahraničí. Poslední měsíce tak počet dovezených použitých vozů přesahuje registrace nových aut. Za listopad to bylo 17 492 vozidel, oproti loňskému říjnu jde o skok o 52 %. Podíl vozidel starších 10 let činí 50,99 %, starších 15 let je 21,21 % .

Tagy registrace nových vozidel sda Svaz dovozců automobilů
7 komentářů