„Nebudeme nočním barem Evropy.“ Značky jsou zpět, zákaz vjezdu do centra Prahy opět platí

Značky zakazujících vjezd do velké části pražského Starého Města. Foto: Rezidenti1Značky zakazujících vjezd do velké části pražského Starého Města. Foto: Rezidenti1

Podle předchozích vyjádření vedení radnice vadí hlavně auta „závodící v ulicích v noci“.

Praha 1 nechala opět rozmístit dopravní značky zakazující vjezd do ulic v části Starého Města v nočních hodinách.

Opatření se stává, rozmístěním posledních potřebných značek dne 24. července 2024, vymahatelným,“ uvedla městská část v tiskové zprávě.

Opatření, které má vyřešit stížnosti místních na rušení nočního klidu, se připravovalo od června minulého roku. Noční zákaz začal platit loni v listopadu, některé magistrátní politiky však krok nepříjemně překvapil a primátor Bohuslav Svoboda nechal značky obratem zneplatnit.

Omezení vjezdu do určité části Prahy musí být konzultováno s ostatními městskými částmi a musí na něm panovat všeobecná shoda,“ uvedl tehdy Svoboda.

Oblast nočního zákazu vjezdu do pražského Starého Města. Zdroj: Filip Lachmann

Oblast nočního zákazu vjezdu do pražského Starého Města. Zdroj: Filip Lachmann

Formálně jejich instalaci zrušil magistrátní odbor pozemních komunikací a drah. Magistrát poté nechal opatření přezkoumat, zároveň se k němu od letošního dubna mohla vyjádřit veřejnost.

Na základě právního a technického rozboru jsme provedli potřebné úpravy a nyní jsme připraveni zajistit, aby nové opatření bylo účinné,“ řekl radní pro dopravu Prahy 1 Vojtěch Ryvola. Dodal, že se jednalo spíše o formální změny a v principu jde o stejné opatření, jako bylo to loňské.

Radnice musí udělat takové kroky, abychom přestali být nočním barem Evropy,“ podotkl radní. Podle předchozích vyjádření vedení radnice vadí hlavně auta „závodící v ulicích v noci“.

Pokuta až 2000 korun

Dopravní značení je rozmístěno v ulicích Dlouhá, Králodvorská, Soukenická, Kozí, Pařížská, Břehová, Revoluční a Dvořákovo nábřeží. Zákaz vjezdu platí každý den v době nočního klidu, tedy mezi 22 a 6 hodinou. Výjimka se vztahuje na vozidla dopravní obsluhy, tedy rezidenty s trvalým pobytem v dané lokalitě, taxi a další vozidla určená zákonem.

Dodržování bude kontrolovat policie. Projetí zákazem vjezdu je dle zákona trestáno pokutou až 2 000 Kč, ve správním řízení pak 1 500 až 2 500 Kč.

Podle starostky Prahy 1 Terezie Radoměřské je opatření nezbytné pro zajištění nočního klidu a kvality života obyvatel. „Obyvatelé Starého Města mají právo na klidné noci bez rušivého hluku, a proto jsme se rozhodli přistoupit k tomuto kroku. Na městské policii nyní bude, aby opatření vymáhala,“ uvedla starostka.

Tagy Praha 1 Vojtěch Ryvola zákaz vjezdu do centra
34 komentářů