Návrat vnitrostátní linky Bratislava – Košice, bude se hledat dopravce

Letiště Košice. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLetiště Košice. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Z Košic je v plánu sedm rotací týdně.

Slovensko je blíže návratu vnitrostátního leteckého spojení Bratislavy s Košicemi. Prvním krokem bylo podle tamního ministerstva dopravy splnění požadavku EU na uložení závazku služby ve veřejném zájmu. Konzultace s Evropskou komisí měly být úspěšné, minulý týden se informace objevily v úředním věstníku EU.

Jak uvedla agentura TASR, resort aktuálně připravuje podmínky na vyhlášení veřejné soutěže na dopravce, který provoz linky zajistí. Cíle ministerstva jsou poměrně ambiciózní, létat se má začít už koncem března nebo začátkem dubna příštího roku.

„Dlouhodobě vnímáme zájem veřejnosti o znovuzavedení tohoto pravidelného leteckého spojení, proto věříme, že si tato linka opět najde své pravidelné cestující,“ uvedl slovenský ministr dopravy Jozef Ráž.

Ráno a večer

Z informací uvedených v závazku veřejné služby vyplývá, že resort požaduje sedm rotací z Košic týdně, a to v pondělky, středy a pátky vždy ráno a večer a v neděli odpoledne.

Nabízená kapacita sedadel má být nejméně šest tisíc míst v každém směru, požadovaná kapacita letadla je nejméně 40 míst k sezení.

Poslední letadlo letělo na trase v roce 2019, linku z Prahy do Košic přes Bratislavu tehdy provozovaly ČSA.

Ficova vláda chtěla obnovu spojení nejdříve dotovat, záměr však v srpnu narazil na nesouhlas z Bruselu. Už od konce letošního října se mělo létat z Košic také do švédského Göteborgu. Dopravce, který by linku za státní příspěvek ve výši 3,6 milionu eur (90,9 milionu korun) spustil, se však nenašel. Linka měla posloužit především zaměstnancům automobilky Volvo, která staví u Košic svůj nový závod na výrobu elektromobilů.

Tagy Bratislava Bratislava - Košice BTS Košice Letisko Bratislava Letiště Bratislava Ministerstvo dopravy SR slovensko vnitrostátní letecká doprava vnitrostátní lety
31 komentářů