Návrat vlaků na česko-polskou hranici. V sobotu začíná linka Wrocław – Adršpach

Motorová jednotka SA 134 při zkušební jízdě v Meziměstí. Foto: GWTRMotorová jednotka SA 134 při zkušební jízdě v Meziměstí. Foto: GWTR

Po patnácti letech se vrací provoz osobních vlaků na česko-polský hraniční přechod v Meziměstí. Začne víkendový provoz mezi městy v

Po patnácti letech se vrací provoz osobních vlaků na česko-polský hraniční přechod v Meziměstí. Začne víkendový provoz mezi městy v polském pohraničí a Královéhradeckým krajem.

Jde o výsledek dohody mezi společnostmi Koleje Dolnośląskie (KD), GW Train Regio a Královéhradeckým krajem a Dolnoslezským vojvodstvím. Podle ní budou jezdit čtyři páry vlaků z Trutnova do stanice Sedzislaw a čtyři páry vlaků mezi Wałbrzychem a Meziměstím a Adršpachem. Cílem je hlavně podpora cestovního ruchu. Celodenní jízdenka vyjde na 120 korun pro dospělé.

V případě linky z Trutnova pojedou vlaky přes Královec, Lubawku a Kamiennu Góru do stanice Sędzisław, kde bude zajištěn přestup na polské vnitrostátní vlaky společnosti Koleje Dolnośląskie (KD) ve směrech Jelenia Góra a Wrocław. Na trati z Trutnova pojedou čtyři vlaky, které budou odjíždět z Trutnova v 7:36, 11:34, 15:29 a 19:36.

Druhá linka je mezi Meziměstím a Wałbrzychem, kde pojedou vlaky čtyřikrát denně. Ranní spoj začne už ve Wrocławi a pojede až do Adršpachu, odkud se vrátí do Wałbrzychu. Pak dvakrát pojede jen do Meziměstí, poslední spoj má odvézt návštěvníky až do Adršpachu. Odjezdy vlaků z Meziměstí jsou v 9:23, 11:23, 15:23 a 19:18. Kompletní jízdní řády jsou na stránkách GW Train Regio.

Dopravce nasadí na nové linky motorové jednotky Pesa SA134. V minulých dnech už absolvovaly zkušební jízdy. Pojedou každý víkend od 28. dubna do 2. září. Mají jezdit i v české a polské státní svátky, například 3. května nebo
15. srpna.

Osobní vlaky přes přechod na Broumovsku jezdily naposledy v roce 2003, o deset let později skončil provoz nákladních vlaků.

I když se čeká hlavně zájem polských turistů, i pro české návštěvníky otevírá linka zajímavé možnosti návštěv v Polsku. Lákadlem může být například historické centrum města Jelenia Góra, zámek Książ, železniční muzeum Jaworzyna Śląska a v neposlední řadě i Wrocław. Nově zavedené vlaky zároveň spojí východní Čechy také se sítí polských dálkových vlaků společnosti PKP Intercity. Z Wrocławi je možné se dostat téměř do všech velkých měst v Polsku, například Varšavy, Lodže, Poznaně, Bydhošti, Gdaňsku, Štětína a mnoha dalších.

Tagy GW Train Regio Koleje Dolnośląskie
13 komentářů