Návrat pravidelné dopravy na osoblažskou úzkokolejku se blíží, první lokomotiva je po opravě

Lokomotiva 705.913 v Třemešné ve Slezsku. Foto: Osoblažská úzkorozchodná dráhaLokomotiva 705.913 v Třemešné ve Slezsku. Foto: Osoblažská úzkorozchodná dráha

Čeká se ještě na příjezd osobního vozu Balm z opravy.

České dráhy znovu posunuly termín obnovení pravidelného provozu na úzkokolejné trati z Třemešné ve Slezsku do Osoblahy. Namísto 16. ledna má dojít k návratu vlaků 26. ledna. K zásadnějšímu zpoždění v restartu provozu by ale už dojít nemělo. Dopravce si již dnes přivezl po opravě první ze dvou lokomotiv.

Posun termínu vyplývá z informací na stránkách Českých drah. Společnost Osoblažská úzkorozchodná dráha dnes současně zveřejnila na svém facebookovém profilu informaci, že do Třemešné už po opravě dorazila lokomotiva 705.913. Čeká se ještě na příjezd opraveného vozu Balm. Následně proběhnou zkušební jízdy, na části trati došlo přes léto k modernizaci přejezdů.

„Na trati ještě aktuálně probíhají úpravy železničních přejezdů a vlaky by tak musely jet sníženou rychlostí, což by znamenalo nárůst jízdní doby. Dohodli jsme se tedy na žádost Správy železnic s Moravskoslezským krajem a náhradní autobusová doprava na trati potrvá místo do naposledy plánovaného 15. ledna až do 25. ledna,“ vysvětlil náměstek generálního ředitele a člen představenstva Jiří Ješeta.

K zastavení dopravy došlo v červnu. Důvodem jsou chybějící lokomotivy. Zatímco jedna lokomotiva byla v té době už na modernizaci, druhou musel dopravce odstavit, protože jí v červnu vypršela lhůta pro provoz bez periodické kontroly. V červenci ji odvezl na opravu do Přerova do své dceřiné společnosti DPOV.

Obce podél trati se netají nespokojeností se situací a chtějí provoz na trati převzít. Osoblažská trať bude aktuálně kvůli zastavení provozu na jindřichohradeckých úzkokolejkách z důvodů insolvence jedinou tratí s úzkým rozchodem v provozu v celé zemi a provozem v závazku veřejné služby.

Lokomotiva 705.913 v Třemešné ve Slezsku. Foto: Osoblažská úzkorozchodná dráhaLokomotiva 705.913 v Třemešné ve Slezsku. Foto: Osoblažská úzkorozchodná dráhaOdvoz lokomotivy 705 913-2 z Třemešné. Foto: Matyáš Ruprecht / FB stránky Úzkorozchodná trať Třemešná ve Slezsku - Osoblaha
Tagy České dráhy Osoblažská úzkorozchodná dráha Trať 298 Třemešná ve Slezsku Osoblaha
31 komentářů