Návrat A380 pokračuje. Qatar Airways ho nasadil poprvé po 20 měsících

A380 společnosti Qatar Airways na vzletu z Dauhá. Foto: Qatar AirwaysA380 společnosti Qatar Airways na vzletu z Dauhá. Foto: Qatar Airways

Během pár dnů převezmou Emirates úplně poslední vyrobený kus A380.

Letecká společnost Qatar Airways je další z řady majitelů Airbusu A380, kteří největšímu osobnímu dopravnímu letadlu světa dají ještě šanci na další provoz.

Let z Dauhá do Paříže byl dnes prvním po více než dvaceti měsících, kdy stroj přestal kvůli pandemii koronaviru v barvách katarského dopravce létat. Letadlo začne nasazovat ještě na linku do Londýna.

Qatar Airways se staly pátým dopravcem, který letadlo vrátil do provozu. Už dříve s ním obnovily lety China Southern Airlines a Emirates. Na podzim se vrátil do provozu u Singapore Airlines, před několika dny s nimi začaly létat i u British Airways. Příští rok se má vrátit na oblohu i v barvách Qantas, návrat nevylučují ani Etihad Airways. U jiných dopravců, například Air France či Lufthansy, došlo již k trvalému vyřazení.

V případě Qatar Airways jde o nečekaný návrat. Ještě v září mluvil šéf Qatar Airways Akbar Al Baker o Airbusu A380 jako o letadle, o kterém neví, zda v barvách katarského dopravce ještě vubec někdy vzlétne. Nakonec jeho návrat do provozu nastane dříve, než veřejnost očekávala. Jde o reakci na problém s kvalitou laku u A350, kvůli kterému je 13 letadel odstavených. Katarské aerolinky si musely pronajmout kvůli nedostatku letadel i Boeingy 777 od Cathay Pacific.

Airbus A380 čeká přelomový okamžik v příštích dnech: Emirates převezmou úplně poslední vyrobený stroj.

Tagy A380 Airbus A380 qatar airways
4 komentáře