Nástup nových nočních vlaků. Praha získá během dvou dnů spojení s Bruselem i Čopem

První noční vlak European Sleeper dorazil z Bruselu do Prahy. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýPrvní noční vlak European Sleeper dorazil z Bruselu do Prahy. Foto: Zdopravy.cz, Jan Nevyhoštěný

European Sleeper nabídne tři spojení týdně, RegioJet bude jezdit denně.

Na české železnici tento týden startují dvě nová dálková noční spojení. I když jde především o časovou shodu náhod, ukazuje to současně i rostoucí význam dálkových vlaků. Již dnes před polednem dorazí poprvé v historii do Prahy přímý vlak z Bruselu společnosti European Sleeper, o den později vyrazí poprvé RegioJet na Ukrajinu s vlakem do Čopu.

„Je to týden bezprecedentního rozšíření přímých mezinárodních vlakových spojů z a do Česka,“ komentoval výkonných ředitel Svazu osobních železničních dopravců SVOD Bohemia Petr Moravec.

V obou případech jde o vlaky soukromých dopravců provozovaných bez dotací. European Sleeper bude jezdit zatím třikrát týdně, do Prahy dorazí v 10.56, večer odjede zpět do Bruselu. Jde o prodloužení stávající linky z Bruselu do Berlína. Kromě přímého spojení do Bruselu či Amsterdamu a dalších měst po trase lze spojení využít i pro cestu s jediným přestupem v Bruselu do Londýna. Cestující večer v 18.04 vyjede z Prahy a v Londýně je ve 13:57.

Spoluzakladatel European Sleeper Elmer van Buuren v rozhovoru pro deník Zdopravy.cz potvrdil, že ví o spoustě Britů, kteří tento vlak s jedním přestupem využívají. Tuto možnost zdůrazňuje i známý železniční publicista a influencer Mark Smith (Seat61.com).

Start dvou dálkových spojů z Prahy během dvou dnů vyšel náhodně. European Sleeper oznámil termín už loni, RegioJet plánoval původně linku do Čopu spustit už na přelomu roku. Nakonec dojde k zahájení nových spojů prakticky během 24 hodin.

Nové spojení Praha–Košice–Čop bude vedle linky Praha–Přemyšl další alternativou, jak cestovat bez přestupu nočním spojem až na ukrajinskou hranici. V Čopu bude garantovaný přestup na další spoje ukrajinského státního dopravce.

Bez čekání v kolonách

Největší výhodou spojení je podle RegioJetu snadné překročení hranice mezi Slovenskem a Ukrajinou, kdy není nutné, jako v případě autobusů, čekat v kolonách na hranicích.

„Jedná se o první stoprocentně komerční spoj mezi Evropskou unií a Ukrajinou,“ uvedla mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová. RegioJet využije skutečnost, že ze Slovenska do Čopu lze dojet ještě po kolejích o rozchodu 1435 mm.

První spoj pojede v trase Praha (21:52) – Košice (6:38) – Čop (9:35 našeho času, resp. 10:35 ukrajinského času) ve středu 27. března. V opačném směru z Čopu (17:35 ukrajinského času, resp. 16:35 našeho času) přes Košice (20:14) do Prahy (5:57) vyjede první vlak ve čtvrtek 28. března. Vlak pojede denně.

Obě nové linky mají společnou jednu věc. Cestující čekají starší, často desítky let staré vozy.

 

Tagy European Sleeper noční vlak Praha – Berlín – Amsterdam - Brusel noční vlaky Praha - Čop RegioJet
56 komentářů