Nástroj na sypání peněz do ČSA je minulostí, Český aeroholding byl vymazán

Letiště Václava Havla bylo hlavním aktivem Českého aeroholdingu. Foto: Letiště PrahaLetiště Václava Havla bylo hlavním aktivem Českého aeroholdingu. Foto: Letiště Praha

Skupina Český aeroholding odešla dnes definitivně do historie. Holding, který řadu let ovládal státní firmy z oboru letectví, byl vymazán

Skupina Český aeroholding odešla dnes definitivně do historie. Holding, který řadu let ovládal státní firmy z oboru letectví, byl vymazán z obchodního rejstříku. Oficiálně zanikl fúzí se svou dceřinou firmou Letiště Praha, a to zpětně k letošnímu 1. lednu.

O nepotřebnosti Českého aeroholdingu mluvil jeho šéf Václav Řehoř už v roce 2016, vláda jeho zánik schválila letos v polovině května.

Aeroholding vznikl v roce 2011, vymyslel ho někdejší šéf letiště a Českých aerolinií Miroslav Dvořák. Šlo o nástroj, jak do tehdy krachujících ČSA nalít peníze bez podezření, že jde o nepovolenou státní podporu. Od ČSA se postupně oddělily některé činnosti do dceřiných firem, které nově vzniklý holding odkupoval. Šlo například o údržbu (Czech Airlines Technics) nebo handling (Czech Airlines Handling). Za to holding zaplatil zhruba 3,5 miliardy korun.

Kritici poukazovali na to, že ČSA jsou tak křížově financovány ze zisků letiště, které rovněž pod Aeroholding spadlo. Navíc se ukázalo, že převáděný majetek byl značně nadhodnocen, Aeroholding musel v roce 2014 ceny držených podílů i budov účetně snížit. Například charterová společnost Holidays Czech Airlines stála aeroholding přes půl miliardy korun, necelý rok poté ale víceméně ukončila činnost. Firmy Czech Airlines Technics a Czech Airlines Handling se zánikem holdingu staly dcerami letiště.

Aeroholding pozbyl smyslu především proto, že ČSA prošly úspěšnou privatizací a staly se soukromou firmou. Dnes je ovládá Travel Service.

Tagy Český aeroholding ČSA zánik
7 komentářů