Nárůst kamionového provozu na českých dálnicích se téměř zastavil

Silnice I/13 v Málkově u Chomutova. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářSilnice I/13 v Málkově u Chomutova. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Vybrané mýto v červnu vzrostlo o 17 procent, kamionový provoz jen o dvě procenta.

Nárůst kamionového provozu na českých dálnicích se v červenci téměř zastavil. Společnost CzechToll, která pro stát provozuje mýtný systém, zaznamenala v prvním prázdninovém měsíci 88 milionů mýtných transakcí, což je jen o dvě procenta více než před rokem. Ještě v červnu intenzity nákladní dopravy meziročně rostly o 12 procent.

I v červenci však stát z mýta vytěžil výrazně více než loni. Dopravci uhradili celkem 1,146 miliardy korun, což je o 16,65 procenta meziročně více. Za vyšší výběry může ovšem Státní fond dopravní infrastruktury, který je příjemcem peněz, děkovat pouze zvýšení sazeb od letošního ledna. Stát k mýtnému začal připočítávat poplatky za hluk a znečištění ovzduší.

Oproti červnu zaplatili dopravci za užití zpoplatněných komunikací v červenci o 109 milionů korun méně. „Červencový výběr mýtného je tradičně ovlivněný dvěma státními svátky i čerpáním dovolených, které snižují výkony dopravců,“ doplnila společnost CzechToll v tiskové zprávě.

Za letošních sedm měsíců vybral stát od majitelů vozidel nad 3,5 tuny na mýtném 8,23 miliardy, což je o 27 procent více než loni.

Tagy czechtoll kamiony mýtné
16 komentářů