Napětí kolem návratu 737 MAX. Šéf FAA mluví o tlaku, piloti Southwest o hamižnosti Boeingu

Boeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest AirlinesBoeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest Airlines

Šéf amerického úřadu civilního letectví FAA Stephen Dickson rozeslal svým podřízeným video, v kterém je vyzývá, aby ustáli enormní tlak

Šéf amerického úřadu civilního letectví FAA Stephen Dickson rozeslal svým podřízeným video, v kterém je vyzývá, aby ustáli enormní tlak od Boeingu na opětovné povolení provozu letadel 737 MAX.

Video zveřejnil jen pár dní poté, co Boeing přišel se sebevědomým prohlášením o brzkém návratu těchto letounů do provozu. Proti rychlému návratu letadel zpět do provozu jsou i piloti Southwest Airlines, jednoho z největších zákazníků Boeingu. V ostrém dopisu obvinili Boeing z arogance, ignorance a hamižnosti.

„Vím, že je hodně velký tlak vrátit letadlo rychle do provozu. Ale chci, abyste věděli, že opravdu chci, abyste nepospíchali a zaměřili se čistě na bezpečnost,“ uvedl Dickson.

Podle listu New York Times poslal Dickson dopis šéfovi letecké bezpečnosti FAA Ali Bahramimu, v které mu vyjadřuje podporu v jeho postupu opětovné certifikace.

Boeing  tlačí na co nejbližší návrat letadel do provozu: výroba letadel běží, stovky jsou odstavených a čím delší bude odstávka i těch již dříve dodaných, tím vyšší kompenzace bude muset platit aerolinkám. Podle zdrojů New York Times šéf Boeingu Dennis Muilenburg požádal Dicksona, zda by mohly být již vyrobená letadla předána aerolinkám ještě před tím, než získají opět povolení létat.

Proti Boeingu se postavili i piloti jednoho z jeho největších zákazníků: Southwest Airlines. Odborové sdružení pilotů SWAPA v ostrém prohlášení kritizovali Boeing, že se snaží uspíšit návrat letadel do provozu na úkor bezpečnosti.

Vztahy pilotů Southwest a Boeingu jsou vyhrocené. Piloti zažalovali Boeing za ušlou mzdu kvůli tomu, že létají méně hodin.
Šéf SWAPA Jon Weaks se současně ohradil i proti hrozbám Boeingu, že výrobu letadel 737 MAX zcela zastaví. „Zní to jako další taktika urychlit návrat letadla do provozu,“ dodal Weaks.  „Kombinace arogance, ignorance a hamižnosti by měla a bude strašit Boeing navěky,“ uvedl v prohlášení. .

Tagy FAA uzemnění letadel 737 MAX
34 komentářů